Na hlavný obsah

Portrét Z. Čaputovej vystrieda podobizeň P. Pellegriniho. V čom je jeho fotografia výnimočná?

Fotografovanie prezidentov je výsadou TASR.

Portrét Z. Čaputovej vystrieda podobizeň P. Pellegriniho. V čom je jeho fotografia výnimočná?
Prezident Peter Pellegrini sa pripravuje na fotenie v TASR. Foto: TASR/Martin Baumann

Portrét bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej v najbližších dňoch a týždňoch nahradí v štátnych budovách podobizeň nového prezidenta Petra Pellegriniho. Tá sa od predchádzajúcich portrétov líši.

Fotografovanie prezidentov je výsadou Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Všetky doterajšie hlavy štátu fotil Pavel Neubauer. Tento rok dostal príležitosť vedúci obrazovej redakcie Michal Svítok.

„Prvé fotenie sa začínalo s klasickým bielym pozadím tak, ako sú známe portréty prezidentov doteraz. A potom sme sa pustili do novinky s tým, že to pozadie bude iné, bude tam knižnica a bude tam slovenská vlajka,“ priblížil Svítok.

Ako vznikala podobizeň prezidenta Petra Pellegriniho zisťovala v reportáži v relácii Správy RTVS redaktorka Miriam Čerešníková:

Prezident Peter Pellegrini si zo série fotografií vybral snímku s netradičným pozadím. „Nikde nie je napísané, že portrét musí byť stále na bielom pozadí. Tak poďme skúsiť niečo iné. Vôbec som nevedel, akú to bude mať odozvu, ale nakoniec to dopadlo dobre a bude to takto v novom štýle,“ pokračoval Svítok.

Portrét býva vystavený v úradoch štátnej správy, samosprávy aj v spoločenských a vo vzdelávacích inštitúciách, či v kanceláriách veľvyslanectiev a konzulátov Slovenskej republiky.

„Je o ňu veľký záujem zatiaľ hlavne zo strany ministerstiev. Neviem, ako jednotlivci alebo nejaké školy, ale zatiaľ je o ňu záujem. Po víkende to bolo 85 objednávok,“ uviedol Svítok.

Podobizeň nie je štátnym symbolom

Podobizeň prezidenta nie je oficiálnym štátnym symbolom. Povinné symboly sú štátny znak a preambula Ústavy Slovenskej republiky.

„Portrét prezidenta alebo prezidentky SR, keďže nie je povinný, tak sme sa s pedagogickou radou už dávnejšie dohodli, že nebudeme mať politiku v triedach alebo v škole. Máme byť apolitické združenie,“ dodala prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Oficiálny portrét prezidenta si môže kúpiť každý. Má rovnaké rozmery ako predošlý, teda bude pasovať do existujúcich rámov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko