Na hlavný obsah

O peniazoch na podporu umenia budú rozhodovať nominanti ministerstva. Poslanci prelomili veto prezidentky

Dozorná komisia bude mať po novom päť členov.

O peniazoch na podporu umenia budú rozhodovať nominanti ministerstva. Poslanci prelomili veto prezidentky
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: SITA/Diana Černák

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (11. 6.) prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Počet členov rady FPU sa zvýši z deväť na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov.

Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona. Rozšíri sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.

Po novom sa tiež zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do FPU a zvýši sa tiež percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu. Zvýši sa aj podiel z príspevku štátu, ktorý sa môže použiť na priority určené ministerstvom kultúry.

Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov zvolí a odvolá rada v tajnom hlasovaní. Troch členov dozornej komisie bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, z toho jedného na návrh ministra financií.
Novela má platiť od 1. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko