Na hlavný obsah

Poslanci Smeru kritizujú českú políciu za to, že odmietla stíhať schvaľovanie atentátu na R. Fica

Premiéra postrelili 15. mája na výjazdovom rokovaní vlády.

Poslanci Smeru kritizujú českú políciu za to, že odmietla stíhať schvaľovanie atentátu na R. Fica
Premiér Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanecký klub strany Smer-SD v stredu (26. 6.) kritizovala českú políciu za to, že odmietla stíhať autorov príspevkov na sociálnych sieťach, ktorí schvaľovali májový atentát na lídra strany a premiéra Roberta Fica.

Médiám to v stredu povedal poslanec za Smer-SD a bývalý slovenský policajný prezident Tibor Gašpar.

Česká polícia po kritike ohľadom nestíhania výrokov proti Ficovi uviedla, že je viazaná trestným zákonníkom a poriadkom.

Sloboda prejavu

Pri kritike českej polície Gašpar okrem iného použil aj vyjadrenie šéfa českej mimoparlamentnej skupiny PRO Jindřicha Rajchla, ktorý zároveň zverejnil odpoveď českej polície na jeho sťažnosť.

Polícia napísala, že výroky sú vlastnými vyjadreniami používateľa sociálnej siete, „ktoré možno zaradiť pod slobodu prejavu“.

„Napísať o Robertovi Ficovi, že to prasa mali zastreliť, je podľa českej polície úplne v poriadku. Vyjadrujem svoje zdesenie a rozčarovanie z toho, kam sme sa dostali. Začína sa to politizovať aj v českej polícii, je to smutné,“ povedal Gašpar. Odmietol, že by kritikou českej polície zasahoval do záležitostí Českej republiky.

„Politické komentáre spravidla nekomentujeme a ani v tomto prípade neurobíme výnimku. Pri našich postupoch nás pevne viaže trestný poriadok. Je nemysliteľné, aby sme sa od neho odchýlili,“ napísalo v reakcii české policajné prezídium. Dodalo, že vylučuje politické zadania alebo podľahnutie nátlaku.

Prezident nechce hodnotiť postup polície

Prezident SR Peter Pellegrini nechce hodnotiť postup českej polície pri vyhodnocovaní výrokov schvaľujúcich atentát na premiéra Roberta Fica.

Poukázal na prístup slovenskej polície, ktorá podľa neho pri takýchto výrokoch postupovala rázne. Slovenské orgány podľa Pellegriniho plnohodnotne uplatnili ustanovenia zákona, podľa ktorých majú byť autori výrokov, ktoré schvaľujú alebo vyzývajú na trestný čin, aj trestne stíhaní.

„Na Slovensku sme dnes už svedkami právoplatných rozsudkov, kde takíto ľudia, ktorí šírili nenávisť a podporovali atentát, respektíve želali niekomu vraždu, sú dnes odsúdení už na nepodmienečný trest,“ povedal Pellegrini novinárom počas stredajšej návštevy Prahy.

Prezident chápe reakciu slovenskej politickej scény, keďže česká strana konštatovala, že nebude postupovať takto razantne. „To už je rozhodnutie českej strany, ja som len chcel ukázať, ako sme sa rozhodli to riešiť na Slovensku,“ dodal.

Atentát na premiéra

Útočník strieľal na Roberta Fica z bezprostrednej blízkosti v polovici mája, keď premiér prišiel po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej pozdraviť ľudí na miestne námestie.

Podľa dostupných informácií utrpel Fico pri útoku päťnásobné strelné poranenie tenkého čreva a mal poranenú aj ruku a nohu. Z nemocnice ho prepustili približne po dvoch týždňoch hospitalizácie.

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v stredu novinárom povedal, že priebeh Ficovej rehabilitácie je za istých okolností uspokojivý, za iných však komplikovanejší.

Podľa jeho slov by sa Fico mohol stretnúť s členmi vlády na prelome júna a júla, čo je termín, ktorý sám Fico už skôr odhadol pre svoj návrat do práce.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko