Na hlavný obsah

Povinné zľavy na základné potraviny v Maďarsku končia

Vláda premiéra Viktora Orbána ich zaviedla v júni 2023, keď zápasila s najväčšou infláciou v EÚ.

Povinné zľavy na základné potraviny v Maďarsku končia
Na ilustračnej snímke chlieb. Foto: RTVS

Maďarsko ukončí povinné znižovanie cien niektorých základných potravín pre veľkých maloobchodníkov od 1. júla v dôsledku poklesu inflácie. Oznámilo to v utorok ministerstvo hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vláda premiéra Viktora Orbána zaviedla povinné zníženie cien niektorých základných potravín v júni 2023, keď zápasila s najväčším nárastom cien v Európskej únii. Ukončenie tejto povinnosti bude výzvou pre premiéra, ktorý je pri moci od roku 2010.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že vzhľadom na spomalenie inflácie a rast reálnych miezd sa príjmy domácností zvýšili, čo prispieva k zníženiu ich opatrnosti a tým k zvýšeniu spotreby.

Medziročná miera inflácie v Maďarsku vyvrcholila v januári 2023 na úrovni 25,7 percenta. Odvtedy sa vrátila do cieľového rozpätia centrálnej banky v pásme dvoch až štyroch percent, pričom v máji 2024 dosiahla štyri percentá.

V rámci programu povinného znižovania cien museli maloobchodníci s ročným obratom viac ako 1 miliarda forintov (2,54 milióna eur) ponúkať týždenné zľavy na 20 potravín vrátane hydiny, mlieka, syrov a chleba vo výške najmenej 15 percent v porovnaní s najnižšou ponúkanou cenou v predchádzajúcich 30 dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika