Na hlavný obsah

Slovenské melóny nemusia byť naozaj slovenské: Pozor na predajcov pri cestách

Prvé slovenské melóny budú až v júli.

Slovenské melóny nemusia byť naozaj slovenské: Pozor na predajcov pri cestách
Na skutočne slovenské melóny si musíme ešte počkať. Foto: RTVS

Melónová sezóna sa už začala v predajniach, a tiež u obchodníkov pri cestách. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) však upozorňuje na zavádzajúci predaj.

Stánky plné zeleniny a ovocia pri cestách či na trhoch, v ktorých nesmie chýbať obľúbená pochúťka leta – melón. Ak pri ňom v tomto čase vidíte nápis slovenské melóny, nedajte sa oklamať.

„Nie všetko je slovenské, čo deklarujú naši obchodníci. Niektorí naši členovia sa priamo stretli s predajom od rôznych priekupníkov alebo ľudí, ktorí sa tvária, že nakupujú a teda predávajú slovenské melóny priamo pri cestách,“ uviedla v stanovisku SPPK.

Zavádzajúcemu predaju melónov sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Marína Opálková:

V stánkoch zatiaľ môžete naraziť len na melóny z dovozu. Na tie slovenské si ešte musíte počkať. Na najväčšej melónovej farme na Slovensku v Marcelovej sú melóny ešte len v štádiu kvitnutia.

Prvé slovenské melóny až v júli

Narazili sme aj na zopár malých plodov. Z nich majú približne za päť týždňov vyrásť zrelé melóny. „Tento rok očakávame melóny okolo 20. júla. Teraz, čo sú dodávané melóny z Grécka z Turecka alebo z Maroka, to sú také melóny, čo zberajú týždeň a pol pred tým, ako sa dostanú k našim predávajúcim,“ vysvetlil agronóm z Marcelovej Richard Kosár.

Predávajúci popri cestách nepodliehajú takým prísnym kontrolám ako kamenné predajne. „Ide predovšetkým o ovocie, ktorého pôvod neoznáme. Tam môžeme uvažovať o tom, že ako bolo toto ovocie ochraňované,“ podotkol Jakub Mankovecký z Ústavu záhradníctva SPU v Nitre.

Na Slovensku sa však melónov vypestuje málo, ani nie 400-tisíc kusov za jednu sezónu. Na dovážané melóny sme teda odkázaní. „Treba sa predovšetkým vyhnúť predajcom, ktorí predávajú ovocie bez deklarácie pôvodu. Práve toto ovocie alebo zelenina môže byť naozaj nebezpečné,“ pokračoval Mankovecký.

V takomto prípade sa môže zákazník obrátiť na Veterinárnu a potravinovú správu. Podľa závažnosti a objemu predaja nedeklarovaného ovocia predajcovi hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur. Dobrá správa je, že už možno v polovici júla si kúpime aj naše melóny.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika