Na hlavný obsah

Pozvanie politických strán za okrúhly stôl ďalej platí, rokovať chcem aj so zástupcami médií, vyhlásil prezident Pellegrini

Vyjadril sa aj k takzvanému Lex atentát.

Pozvanie politických strán za okrúhly stôl ďalej platí, rokovať chcem aj so zástupcami médií, vyhlásil prezident Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo) a moderátor RTVS Ľubomír Bajaník v Prezidentskom paláci. Foto: RTVS

Chcem byť aktívnym prezidentom, ktorý nebude len reagovať, ale proaktívne prinášať témy. Vyhlásil nový prezident SR Peter Pellegrini v špeciálnom vydaní diskusnej relácie O 5 minút 12 vysielanej priamo z Prezidentského paláca.

Ako svoju výhodu pri zastávaní tohto úradu vidí fakt, že je jediným slovenským politikom, ktorý zastával všetky tri najvyššie ústavné funkcie. „Viem, ako fungujú štátne orgány. Aj problémy, ktoré nepatria do prezidentského paláca, budem vedieť vyriešiť svojou skúsenosťou, lebo viem, na koho sa obrátiť,“ uviedol.

Petra Pellegriniho volilo v druhom kole prezidentských volieb viac ako 1,4 milióna ľudí. „Je to druhý najsilnejší mandát prezidenta krajiny, ale musím byť prezidentom aj tých, ktorí volili môjho protikandidáta aj tých, ktorí voliť nešli,“ vyhlásil.

„Bol by som rád, keby aj tí, ktorí ma nevolili, mohli povedať, že som úrad zastával so cťou a že sa za mňa nemuseli hanbiť,“ dodal. „Mali by sme sa učiť ctiť si úrad prezidenta bez ohľadu na to, kto ho zastáva,“ zdôraznil.

„Chcem byť prezidentom ľudí, aby som načúval ich problémom bez ohľadu na to, z akého politického spektra sú, akej národnosti, rasy či orientácie. Aby bol Prezidentský palác miestom, kde sa môžu dovolať pomoci, ak sa im jej inde nedostáva,“ uviedol.

Bezpečnostné opatrenia počas inaugurácie

Prezident vyhlásil, že ho mrzelo, že počas inaugurácie kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam nemohol mať osobnejší kontakt s ľuďmi. „Celý život som v davoch. Až ma bolelo pri srdci, keď som vyšiel z Reduty ako prezident a nemohol som pristúpiť k ľuďom, ktorí na mňa mávali,“ vyhlásil.

Reportáž o okrúhlom stole pripravil do Správ RTVS redaktor Vladimír Amrich:

Priznal však, že s ľuďmi sa nakoniec pozdravil po kladení vencov v Ivanke pri Dunaji a v Devíne. „Inauguračný deň by som nemohol prežiť naplno, ak by som bol oddelený od ľudí. Ak chcem byť prezidentom ľudí, tak musím medzi nimi žiť a byť s nimi v tesnom kontakte,“ vysvetlil.

Čo sa týka bezpečnostných opatrení, tak prezident zatiaľ zostáva bývať tam, kde pred nástupom do funkcie. Dom zabezpečili tak, aby ho polícia mohla účinne chrániť. Vyhlásil však, že v prípade potreby sa podriadi štátnemu príkazu presťahovať sa.

Okrúhly stôl stále platí

Prezident zdôraznil, že spoločnosť je extrémne rozdelená. Toto delenie vidí aj medzi mladšou a staršou generáciou. „Preto aj včera v Prezidentskom paláci obedovalo 15 mladých ľudí a 15 ľudí v seniorskom veku. Spoločnosť sa nám začala deliť aj generačne. Po prezidentských voľbách som so zhrozením videl, ako mladí kritizovali starších, že nemali ísť voliť a mali ich zavrieť doma,“ upozornil.

Hovoril aj o návrate generačnej solidarity. „Starší majú skúsenosti a šediny a mladí majú dynamiku,“ dodal.

„Stále platí pozvanie politických strán za okrúhly stôl. Mohli by sme počkať, ako sa bude vyvíjať zdravotný stav pána premiéra a potom, ak to jeho zdravie umožní, tak by sme mohli zorganizovať prvý okrúhly stôl predstaviteľov parlamentných politických strán,“ skonštatoval.

Prezident zároveň vyhlásil, že chce do Prezidentského paláca pozvať zástupcov najväčších slovenských médií. „Chcem s nimi hovoriť o tom, aký bude ich prínos, aby sa situácia zlepšila,“ povedal.

Aktívny prezident

Prvú správu o stave republiky by mohol v parlamente predniesť v septembri. Zopakoval, že v parlamente by okrem toho chcel vystupovať častejšie.

Vyjadril sa aj k takzvanému Lex atentát, ktorý by mal priniesť vyššiu bezpečnosť. „Pozorne ho čítajme, vysvetľujme, posudzujme a nerobme paniku, že ide niekto ľudom zavrieť ústa. Ja som posledný, kto by to dovolil. Nikdy by som nepodpísal zákon, kde by bol zásadný zásah do slobody ľudí demonštrovať,“ vyhlásil.

Počas svojho mandátu si neurčil žiadnu konkrétnu skupinu ľudí, ktorým by sa chcel venovať. „Chcem sa venovať každému človeku a všetkým problémom, ktoré v tejto krajine sú. Prezident má povzbudzovať vládu na riešenie týchto problémov,“ uviedol.

„Chcem byť silným prezidentom, ktorého cítiť, ktorý je aktívnou súčasťou politického života, ktorý nie je len ceremoniálom, ktorý otvára témy, zvoláva okrúhle stoly. Nechcem byť len reaktívny, ale proaktívny a prichádzať s témami,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko