Na hlavný obsah

Pre niekoho je bojovník za pravdu, pre iných zas zradca: Kto je Julian Assange?

V roku 2006 založil portál WikiLeaks.

Pre niekoho je bojovník za pravdu, pre iných zas zradca: Kto je Julian Assange?
Aktivisti s transparentmi na oslobodenie Juliana Assangea. Foto: SITA/AP Photo/David Cliff

Meno Juliana Assangea pozná celý svet už takmer pätnásť rokov. Pre niektorých je to bojovník za pravdu, iní ho považujú za muža, ktorý túži po pozornosti, pre ďalších je zradca.

Assange po dlhej dobe zaznamenal úspech a v utorok (25. 6.) opustil britské väzenie, kde ho doposiaľ zadržiavali. Podľa portálu WikiLeaks odletel z krajiny.

K oznámeniu došlo krátko po zverejnení informácií, podľa ktorých sa Assange po dohode s úradmi USA prizná k vine v súvislosti s porušením amerických zákonov o špionáži. To mu umožní návrat domov do Austrálie.

Tajné informácie z vojenských operácií

V roku 2006 založil portál WikiLeaks. Vyštudovaný matematik nemal problémy s prekonávaním počítačových kódov, čo využil na rozšifrovanie utajených informácií z vojenských operácií v Iraku či Afganistane.

Titulky svetových médií začal Julian Assange plniť v roku 2010, keď zverejnil zábery, na ktorých americkí vojaci v roku 2007 strieľajú z helikoptéry na irackých civilistov. Medzi nimi bol údajne aj fotograf agentúry Reuters.

Spolu s týmito zábermi sa však na jeho portál WikiLeaks objavili aj mnohé iné citlivé, prísne utajované informácie. Jeho kritici mu vyčítajú, že svojím konaním ohrozil množstvo ľudí. On sám to však videl inak.

„Verím, že ak bola smrť tých ľudí zákonná a v rámci pravidiel, tak tie pravidlá sú zlé, veľmi zlé,“ povedal v apríli 2010 Julian Assange.

Julianovi Assangeovi sa v Aktuálne :24 venoval redaktor Matúš Havlík:

Špionáž a sexuálne obťažovanie

Americká vláda ho v tejto súvislosti obvinila z 18 prípadov špionáže a odhaľovania utajovaných dokumentov. Pomocnú ruku mu vtedy podal Ekvádor. Na jeho ambasáde v Londýne bol dlhých 7 rokov. Až kým o svoj politický azyl neprišiel. Dôvodom bolo údajné porušenie medzinárodných dohovorov a protokolu ambasády.

WikiLeaks však tvrdí, že Ekvádor konal proti medzinárodnému právu. Počas svojho azylu musel Assange čeliť aj obvineniam zo sexuálneho obťažovania zo Švédska.

Toto obvinenie napokon švédska strana stiahla. Washington sa za celý ten čas nevzdal myšlienky dostať Assangea do krajiny.

„Juliana Assangea môžete nazývať hrdinom alebo svätcom, no to nie je pointa toho celého. Či sa nám to páči alebo nie, veľké odhalenia žurnalistov sa spájajú so špionážou. Julian Assange priniesol do žurnalistiky historický prínos,“ povedal bývalý generálny tajomník Reportérov bez hraníc Christophe Deloire.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet