Na hlavný obsah

Prebiehajúca vlna horúčav v Indii je najdlhšia v histórii krajiny. Niekde majú vodu len na prídel

Niektoré severné časti Indie s teplotami nad 45 stupňov bojujú od polovice mája.

Prebiehajúca vlna horúčav v Indii je najdlhšia v histórii krajiny. Niekde majú vodu len na prídel
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Súčasná vlna horúčav v Indii je najdlhšia v histórii krajiny, uviedla v pondelok (10. 6.) agentúra AFP s odvolaním sa na vedúceho indického meteorologického ústavu. Podľa denníka Indian Express v dôsledku úpalu od začiatku roka zomrelo už vyše 200 ľudí. Niektoré severné časti Indie sa s teplotami nad 45 stupňov bojujú od polovice mája.

„Táto vlna horúčav je najdlhšia, čo sme kedy zaznamenali. V rôznych častiach krajiny trvá už takmer 24 dní v kuse,“ povedal popredný indický meteorológ denníka Indian Express. Teploty zrejme klesnú až na konci júna s príchodom monzúnových dažďov zo severu.

Indický odborník však upozornil, že podobné rekordné horúčavy sa môžu v budúcnosti opakovať. „Ak neprijmeme preventívne opatrenia, vlny horúčav budú častejšie, dlhšie a intenzívnejšie,“ uviedol.

India je podľa AFP tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete. Viac ako miliardová krajina chce do roku 2070 dosiahnuť nulové emisie, zatiaľ však pri výrobe elektriny zostáva závislá od uhlia.

Dillí na konci mája uviedlo, že zaznamenalo rekordnú teplotu 52,9 stupňa. Neskôr boli údaje spresnené s tým, že chybný merací senzor nameral o tri stupne viac, ako bola skutočná teplota.

Ten istý deň teplomery na iných meracích staniciach v indickom hlavnom meste ukazovali 49 stupňov. Dillí tiež začalo rozdeľovať vodu na prídely v oblastiach, kde zásoby vody vystačia iba na 15 až 20 minút denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet