Na hlavný obsah

Eurovoľby 2024: Na prvej priečke sa na základe prieskumov strieda PS a Smer. Úspech Matovičovho Slovenska je otázny

Najväčšiu podporu má opäť strana Smer-SD.

Eurovoľby 2024: Na prvej priečke sa na základe prieskumov strieda PS a Smer. Úspech Matovičovho Slovenska je otázny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Najväčšiu podporu v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP) má strana Smer-SD, a to 22,5 percenta. Nasleduje Progresívne Slovensko s 20,6 percenta a Hlas-SD s podporou 14 percent. Vyplýva to z májového volebného modelu eurovolieb agentúry MEDIAN SK.

Do Európskeho parlamentu by sa dostali aj zástupcovia za stranu Republika (9,4 percenta), hnutia KDH (7,2 percenta), strany SaS (sedem percent) a hnutia Slovensko a Za ľudí (6,6 percenta).

Tesne pred bránami europarlamentu by zostali strany a hnutia Demokrati (4,9 percenta), Magyar Szövetség (3,3 percenta), SNS (2,3 percenta) či ĽSNS (1,4 percenta).

Volebná účasť v eurovoľbách

Ochotu zúčastniť sa na voľbách určite deklaruje 44 percent opýtaných, skôr sa na nich plánuje zúčastniť 15 percent respondentov. Ďalších 20 percent deklaruje, že sa neplánuje zúčastniť na
nadchádzajúcich voľbách a 21 percent svoju účasť na voľbách určite vylučuje.

Účasť častejšie deklarujú starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Čo sa týka pevnosti voličských rozhodnutí, z opýtaných, ktorí nevylučujú svoju účasť na eurovoľbách, viac ako polovica deklaruje, že sú si istí a svoje rozhodnutie by nemenili. Ďalších 35 percent deklaruje, že sú si skôr istí a muselo by sa stať niečo neočakávané, aby zmenili svoje rozhodnutie.

Nerozhodnutých spomedzi všetkých, ktorí nevylučujú účasť na voľbách, je aktuálne deväť percent. Svojou voľbou sú si častejšie istí starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Nitrianskeho kraja alebo dôchodcovia.

Online prieskum realizovala agentúra MEDIAN SK od 21. do 27. mája na vzorke 1 006 respondentov.

V prieskumu NMS je na prvom mieste PS

V prieskume agentúry NMS pre denník Sme získalo najväčšiu podporu Progresívne Slovensko s 23,2 percentami. Na druhom mieste by skončil Smer-SD s 22,1 percentami.

Podľa tohto prieskumu by sa do Európskeho parlamentu nedostalo hnutie Slovensko, ktoré by získalo len 3,2 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko