Na hlavný obsah

Pred eurovoľbami stúpol počet hekerských útokov. Prepojenia siahajú až k ruskej vláde, tvrdí expert

Podľa bezpečnostných agentúr na to využívajú aj vojnu na Ukrajine.

Pred eurovoľbami stúpol počet hekerských útokov. Prepojenia siahajú až k ruskej vláde, tvrdí expert
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet hekerských útokov na európsku infraštruktúru za posledný polrok narástol o polovicu. Odborníci čoraz častejšie varujú obyvateľov pred umelou inteligenciou.

Tá dokáže jednoducho vygenerovať falošné video a šíriť dezinformácie. Hekeri ju používajú na ovplyvnenie názorov ľudí.

Cieľom hackerov pred eurovoľbami je predovšetkým formovanie, alebo úplne ovplyvňovanie ľudského myslenia. Podľa bezpečnostných agentúr na to využívajú aj vojnu na Ukrajine.

Hekerským útokom v Európe sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Tamara Michalková:

„Najväčším problémom sú informačné manipulácie a dezinformačné kampane. Ich prepojenia siahajú až k ruskej vláde a pokúšajú sa ovplyvniť európskych voličov. Je to súčasť ruskej agresívnej vojny. Ich vojaci bojujú fyzicky na Ukrajine a hekeri digitálne v Európe,“ uviedol šéf Európskej agentúry pre bezpečnosť informácií Juhan Lepassaar.

Európska Agentúra pre bezpečnosť sietí a informácií chce posilniť odolnosť pred voľbami v EÚ. Podľa výročnej správy sú častými cieľmi verejné inštitúcie.

Poľská tlačová agentúra nedávno zverejnila informácie o premiérovom návrhu vojenskej mobilizácie občanov v Poľsku. Nebola to pravda. Naši susedia majú podozrenie, že išlo o kybernetický útok z proruského prostredia.

„Ruské služby majú veľký záujem destabilizovať našu krajinu, aby rozbili Európsku úniu. Ide o prvý takýto útok na Poľskú tlačovú agentúru. Je dobré, že novinári prejavili ostražitosť a falošné správy nešírili ďalej,“ podotkol hovorca ministra koordinátora špeciálnych služieb Jacek Dobrzynski.

„Dnes máme pred sebou veľkú spoločenskú výzvu. Digitálnej bezpečnosti by sme mali rozumieť rovnako dobre, ako ovládame napríklad základné princípy bezpečnosti v doprave. Keď šoférujete, uvedomujete si, čo sa okolo vás deje. Ste v strehu. Rovnaký druh správania a návykov musíme ovládať aj v akomkoľvek digitálnom prostredí,“ skonštatoval šéf Európskej agentúry pre bezpečnosť informácií Juhan Lepassaar.

Problémom je nedostatok odborníkov

Pretrvávajúcim problémom je nedostatok odborníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti na trhu práce.

Dlho chýbala aj legislatíva. Pri zavádzaní konkrétnych opatrení teraz pomôže nová smernica NIS2, ktorú musia všetky členské štáty EÚ prijať do svojej legislatívy do októbra tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet