Na hlavný obsah

Predčasným penzistom sa zníži výška trinásteho dôchodku

Minister práce chcel zmenou zákona odstrániť nespravodlivosť.

Predčasným penzistom sa zníži výška trinásteho dôchodku
Ilustračná snímka rúk seniorky. Foto: RTVS

Desaťtisíce predčasných penzistov dostanú nižší trinásty dôchodok než pôvodne očakávali. Jeho maximálnu výšku zastropovalo ministerstvo práce. Zmenu zákona už schválil aj parlament.

Starobní dôchodcovia dostanú trinásty dôchodok vo výške 606 eur. Penzisti na predčasnom dôchodku mali podľa pôvodných pravidiel dostať o takmer 30 eur viac.

„Predčasné dôchodky sú momentálne vyššie, ako sú riadne starobné dôchodky. Preto aj trinásty dôchodok pre predčasných starobných dôchodcov vychádzal lepšie,“ priblížil odborník na dôchodky Jozef Mihál.

„Doteraz bol vždy priemerný ročný predčasný dôchodok nižší ako starobný dôchodok. Viete dobre, že od priemerných ročných dôchodkov sa odvíja trinásty dôchodok,“ povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Trinástemu dôchodku sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Minister chcel odstrániť nespravodlivosť

Minister práce hovorí, že zmenou zákona chcel odstrániť nepomer a nespravodlivosť, aby sa nestalo, že trinásty dôchodok penzistu na predčasnom dôchodku bude vyšší ako ten, ktorý prináleží dôchodcovi na riadnom starobnom dôchodku.

„Preto sme do zákona zaviedli strop, že žiadny druh trinásteho dôchodku nemôže byť vyšší, ako trinásty starobný dôchodok. Takto to vnímame ako spravodlivé a správne,“ dodal minister Tomáš. „Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) sa vyjadrila, že je to v poriadku takto,“ uviedol predseda JDS Michal Kotian.

Výraznejšie rozdiely

Ako nespravodlivé by to vnímal aj odborník na penzie. Poukazuje pritom na to, že ak by ministerstvo zmenu v parlamente nepresadilo, rozdiel v trinástom dôchodkoch by bol výraznejší na budúci rok.

„Ak by sa zákon na poslednú chvíľu nemenil, tak na budúci rok v decembri by ten rozdiel pri trinástom dôchodku pre predčasných dôchodcov bol pomaly o sto eur vyšší v prospech predčasných dôchodcov,“ vysvetlil Mihál.

„Sociálna poisťovňa vyplácala ku koncu mája 2024 viac ako milión 117-tisíc starobných dôchodkov a viac ako 40-tisíc predčasných starobných dôchodkov,“ skonštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Trináste dôchodky budú podľa odhadov stáť štátnu kasu viac ako 800 miliónov eur. Penzisti ich dostanú pred Vianocami automaticky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika