Na hlavný obsah

Predvolebná debata oživila úvahy o nahradení Bidena. Zmena sa ešte môže udiať, skloňujú sa tieto mená

K zmene by muselo dôjsť na augustovom nominačnom zjazde.

Predvolebná debata oživila úvahy o nahradení Bidena. Zmena sa ešte môže udiať, skloňujú sa tieto mená
Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prvá predvolebná debata medzi americkým prezidentom Joom Bidenom zvoleným za demokratov a jeho republikánskym predchodcom v Bielom dome Donaldom Trumpom oživila úvahy, či v tejto fáze kampane by bolo možné na demokratickej kandidátke Bidena nahradiť. Píše o tom denník The New York Times (NYT).

Prezident, ktorý má už 81 rokov, sa totiž v debate so svojím 78-ročným rivalom opakovane zadrhával, hovoril potichu a niekoľkokrát nedokončil vetu. To prehĺbilo obavy o jeho spôsobilosť v pokročilom veku vykonávať takú zodpovednú funkciu. Stranícke primárky sa však už skončili, a ako jediná príležitosť pre nahradenie Bidena sa v tejto chvíli javí augustový nominačný zjazd demokratov.

V súvislosti s možným náhradníkom sa najčastejšie skloňujú mená viceprezidentky Kamaly Harrisovej (59) a či kalifornského guvernéra Gavina Newsoma (56). Hovorí sa tiež o guvernérke Michiganu Gretchen Whitmerovej (52), guvernérovi Illinois Jayovi Pritzkerovi (59), guvernérovi Marylandu Wesovi Mooreovi (45) či Joshovi Shapirovi (51), guvernérovi Pensylvánie.

Sponzori spomínajú aj ministerku obchodu Ginu Raimondovú (53) či ministra dopravy Peta Buttigiege (42).

Manévrovací priestor

Vzhľadom na to, že už je po primárkach, muselo by k zmene kandidáta dôjsť na augustovom demokratickom nominačnom zjazde. Podľa súčasných pravidiel demokratov o nominantovi na prezidenta rozhodujú delegáti z jednotlivých štátov.

Takmer všetci pritom majú povinnosť podporiť Bidena v súlade s výsledkami primárok. Podľa stanice NBC ale existuje určitý manévrovací priestor, keďže v pravidlách tiež stojí, že delegáti môžu „s čistým svedomím vyjadrovať pocity tých, ktorí ich zvolili“.

Stanovy strany tiež obsahujú ustanovenia o nahradení kandidáta v prípade uvoľnenia miesta. Toto opatrenie je určené na možnú smrť, odstúpenie alebo nespôsobilosť, ale nie na nahradenie niekoho, kto odstúpiť nechce. Inými slovami, s najväčšou pravdepodobnosťou by Biden musel odstúpiť dobrovoľne, píše NYT. Podľa denníka ale nič nenasvedčuje tomu, že sa tak rozhodne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet