Na hlavný obsah

Predvolebná kampaň vo Francúzsku vrcholí, Macron varuje pred občianskou vojnou

Agentúry očakávajú volebnú účasť vyššiu ako v eurovoľbách.

Predvolebná kampaň vo Francúzsku vrcholí, Macron varuje pred občianskou vojnou
Volič upravuje hlasovací lístok vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Dano Veselský

Víťazstvo extrémistov v predčasných parlamentných voľbách by podľa francúzskeho prezidenta viedlo k občianskej vojne.

Emmanuel Macron tvrdí, že program ultrapravice aj krajnej ľavice síce reaguje na skutočné problémy a hnev či strach voličov, no uprednostňujú záujmy určitých komunít pred národnými záujmami.

Na riziko občianskych nepokojov nielen pred voľbami, ale aj po nich upozornil aj minister vnútra Gérald Darmanin.

Macron kritizoval ultrapravicu

Šéf elyzejského paláca v podcaste Génération Do it yourself kritizoval volebný program ultrapravice. Tá v prieskumoch vedie s približne 36 percentami aj krajnej ľavice.

Podľa analytikov tak chce upevniť pozíciu centrov, ktorých voliči v anketách kladú až na tretie miesto s necelými 20 percentami.

Ak budeme na problémy odpovedať stigmatizáciou a rozdeľovaním ľudí podľa náboženstva alebo pôvodu sme v háji, povedal Emmanuel Macron.

Tvrdí, že ultrapravicová strana Národné združenie Marine Lepenovej aj ľavicové Nepoddajné Francúzsko síce reagujú na skutočné problémy a strach ľudí, no nesprávnym spôsobom. Nálepkujú totiž milióny Francúzov moslimskej viery.

Prezident Macron zároveň priznal, že otázku bezpečnosti je potrebné riešiť. Cestu vidí v reforme školstva, sociálnej podpory rodín a justície.

Kritika Macronovej politiky

Ani líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko Jean-Luc Mélenchon nešetril kritikou adresovanou, naopak, prezidentovi Macronovi s tým, že práve jeho politika vyvoláva občianske nepokoje.

Ilustroval to situáciou na francúzskom zámorskom území Novej Kaledónie, kde opäť prepukli násilnosti spojené s podpálením radnice či ničením majetku. A to aj napriek tomu, že francúzska vláda stiahla nepopulárnu navrhovanú novelu volebného zákona na ostrove.

Ľavicový europoslanec Raphaël Glucksmann však na sociálnej sieti X deklaroval, že líder najsilnejšieho ľavicového zoskupenia Jean-Luc Mélenchon nebude v prípade víťazstva ľavicovej koalície premiérom, pretože všetky ostatné strany nového ľudového frontu sú proti.

Glucksmann zároveň vyzvala ľavicu, aby sa sústredila na to podstatné a síce ako zabrániť, nie nepravdepodobnému scenáru, že by sa do premiérskeho kresla dostal ultrapravicový líder Jordan Bardella.

Televízny duel predstaviteľov strán

Agentúra IFOP pritom odhaduje, že v nedeľu (30. 6.) pôjde voliť vyše 64 percent zaregistrovaných voličov. Do volieb do europarlamentu sa ich zapojilo necelých 52 percent.

K tomu, koho volebný lístok voliči vhodia do hlasovacej schránky, môže rozhodnúť aj televízny súboj v televízii TF1 v utorok (25. 6.) večer. Centristov bude zastupovať premiér Gabriel Attal, ultrapravicu Jordan Bardella a ľavicu koordinátor strany Nepoddajné Francúzsko Manuel Bompard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál