Na hlavný obsah

Prezident Pellegrini zavítal do metropoly východu. Pozrel sa na výstavbu nového závodu vo Valalikoch

Vznikajúcu fabriku navštívil s Denisou Sakovou.

Prezident Pellegrini zavítal do metropoly východu. Pozrel sa na výstavbu nového závodu vo Valalikoch
Prezident Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: TASR/Roman Hanc

Príchod novej automobilky na východné Slovensko môže znamenať významný hospodársky impulz pre metropolu východu. Povedal to Peter Pellegrini počas svojej prvej prezidentskej návštevy Košíc a priemyselného parku vo Valalikoch. Počas dňa sa stretol aj so zástupcami samospráv.

Prezident si postup prác v priemyselnom parku pozrel s viceprezidentom automobilky a ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD). „Aby ma samotné vedenia fabriky informovalo o tom, v akom štádiu sa nachádzajú, či sú tu nejaké problémy, alebo nie,“ uviedol Pellegrini.

„Zaoberali sme sa vysokou spodnou vodou a riešili sme to celé mesiace. Snažili sme sa nájsť správne technologické riešenie na to, aby sme túto oblasť, tohto priemyselného parku, odvodnili,“ povedala Saková.

Návšteve Petra Pellegriniho na východe Slovenska sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Automobilka tu chce zamestnať tisíce ľudí. Pri plnej produkcii od decembra 2026 by mala automobilka vyrábať 250-tisíc elektromobilov ročne.

„Zaberieme priestor s rozlohou 300-tisíc štvorcových metrov. Táto fabrika bude od prvého dňa klimaticky neutrálna,“ priblížil senior viceprezident pre globálnu výrobu Volvo Cars Geert Bruyneel.

Z Košíc chce úradovať pravidelne

Prezident sa počas dňa stretol aj so zástupcami samospráv. Rokoval s predsedom Košického kraja, s primátorom Košíc aj so starostom mestskej časti Staré Mesto. Potvrdil, že z metropoly východu chce úradovať pravidelne.

„Príchod prezidenta do kancelárie na východe Slovenska alebo strede Slovenska nemá byť nejakou slávnosťou, ale má byť prirodzeným javom, že sa občania so svojím prezidentom stretnú aj častejšie ako raz za rok,“ povedala hlava štátu.

„Prešli sme si celú časť, jednotlivé kancelárie, kedy sme si pozreli jeho nové pôsobisko, čiže jeho nové pracovisko,“ priblížil starosta košického Starého Mesta Igor Petrovčík.

„Zároveň sme sa dohodli aj na stretnutí, ktoré bude priamo v prezidentskom paláci so samosprávou, s mestom Košice. Čiže boli to nielen rokovania, ale boli to praktické veci, ktoré nás spoločne čakajú,“ pokračoval primátor Košíc Jaroslav Polaček. Prezident chce z Košíc vyrážať aj do ostatných regiónov východného Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika