Na hlavný obsah

Prezident rozhodne o podpise zákona o STVR počas budúceho týždňa

Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu.

Prezident rozhodne o podpise zákona o STVR počas budúceho týždňa
Peter Pellegrini Foto: RTVS

Prezident SR Peter Pellegrini rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa. Urobí tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty do Bruselu. Informoval o tom odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

„Považujem za dôležité podrobne sa oboznámiť so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je tento zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ uviedol prezident.

Rozhlas a televízia Slovenska sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady SR.

Zákon má byť v prípade podpísania prezidentom SR účinný od 1. júla. Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko