Na hlavný obsah

Prezidentka na svojej poslednej návšteve Česka: Vždy, keď sa sem vraciam, nemám pocit cudziny

Načrtla, čo plánuje robiť po skončení mandátu.

Prezidentka na svojej poslednej návšteve Česka: Vždy, keď sa sem vraciam, nemám pocit cudziny
Český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Martin Medňanský

„Vždy, keď sa sem vraciam, nemám pocit cudziny,“ povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (12. 6.) na svojej poslednej návšteve Českej republiky. Dodala, že vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú mimoriadne a verí, že budú trvať aj naďalej.

Jej český náprotivok Petr Pavel ju privítal na Pražskom hrade. Na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní poďakovala Petrovi Pavlovi za podporu československých vzťahov.

Na otázku, či tieto vzťahy nenarušilo rozhodnutie českej vlády ukončiť formálne rokovania s vládou SR, Pavel odpovedal, že vzťahy prebiehajú na mnohých úrovniach. „Či už sú to experti, úradníci, ale predovšetkým občania. Tie by sa nemali v žiadnom prípade narušiť nezhodami, ktoré riešime,“ povedal.

„Vzhľadom na to, že s prezidentkou máme vzácny názorový súlad, s príchodom nového prezidenta bude situácia možno odlišná. Z mojej strany však bude maximálna snaha naviazať na to najlepšie, čo sme vo vzťahoch na tejto úrovni mali,“ povedal Pavel. Rovnako veľká snaha má byť aj na strane Petra Pelleriniho.

Aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej môže v podpore vzájomných vzťahov našich krajín pomôcť zbližovanie na hodnotovej a názorovej úrovni. „Čím bližší si v oblasti zahraničnej politiky budeme vedieť byť, o to bližší si budeme vo výsledku aj vo všetkých ďalších oblastiach,“ dodala.

Po skončení mandátu

Prezidentka Zuzana Čaputová načrtla, čo plánuje robiť po skončení jej mandátu. „Budem potrebovať oddych aspoň pár mesiacov. Potom by som sa rada venovala niečomu, čo som nazvala podpora rastu,“ povedala. Priblížila, že tým myslí oblasť vzdelávania a chce pôsobiť v akademickej sfére.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a prezidenta ČR Petra Pavla po rokovaní:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko