Na hlavný obsah

Prezidentka neočakáva, že sa po voľbách zmenia priority a hodnoty EÚ. Jej nástupca vyzval ľudí, aby prišli voliť

Boli to jej posledné voľby vo funkcii.

Prezidentka neočakáva, že sa po voľbách zmenia priority a hodnoty EÚ. Jej nástupca vyzval ľudí, aby prišli voliť
Novozvolený prezident Peter Pellegrini a úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Ján Krošlák, Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová predpoludním hlasovala vo volebnej miestnosti v Pezinku. Boli to jej posledné voľby vo funkcii.

„Neočakávam nejaké zásadné zmeny trajektórie, ktorou EÚ ide. Je jasné, že pomer síl bude iný ako v súčasnosti. Ale nemyslím si, že bude iný zásadne, že by sa trendy, hodnoty a priority EÚ zásadne menili,“ uviedla.

Dodala, že Únia nie je cudzia entita. Európske voľby sú podľa nej o tom, že tam posielame našich zástupcov, ktorí reprezentujú záujmy Slovenska a majú presadzovať národno-štátne záujmy.

Dopoludnia odovzdal svoj hlas v obci Králiky neďaleko Banskej Bystrice aj novozvolený prezident Peter Pellegrini. Vyzval ľudí, aby prišli k volebným urnám.

Zdôraznil, že Európska únia stojí na rázcestí a musí prijať závažné rozhodnutia o svojom ďalšom smerovaní, či už v oblasti obrannej a environmentálnej politiky, alebo hospodárstva.

„Je obrovské množstvo tém, ktoré nielen Európy, ale aj Slovenska bytostne dotýkajú. Preto chcem vyzvať všetkých obyvateľov SR, aby využili svoje právo ísť dnes voliť. Aby si nepovedali, že je to len nejaký vzdialený Brusel, pretože rozhodnutia, ktoré tam aj poslanci zvolení za SR budú prijímať, majú častokrát zásadný dopad na životy nás všetkých,“ zdôraznil.

Členstvo Slovenska označil za úspešný príbeh, „vďaka ktorému sa Slovensku posunulo v kvalite života výrazne dopredu. Čo by sme bez členstva v EÚ a výrazných zdrojov, ktoré k nám plynú a budú plynúť, nemohli dokázať nijakým spôsobom z vlastných rozpočtových zdrojov,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko