Na hlavný obsah

Prezidentka o eurovoľbách: Pri výbere kandidátov treba počúvať nielen to, čo na EÚ odmietajú, ale aj to, čo chcú zlepšiť

Čaputová vyzvala občanov, aby využili volebné právo.

Prezidentka o eurovoľbách: Pri výbere kandidátov treba počúvať nielen to, čo na EÚ odmietajú, ale aj to, čo chcú zlepšiť
Prezidentka Zuzana Čaputová Foto: RTVS

Potrebujeme pracovať na tom, čo treba v Európskej únii (EÚ) zlepšiť alebo opraviť, povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

„Preto pri výbere našich kandidátov, ktorí nás budú v Bruseli zastupovať, je treba počúvať nielen to, čo na únii odmietajú, ale aj to, ako ju konkrétne navrhujú vylepšiť. Ako chcú posilniť hlas Slovenska a zvýšiť váhu našich záujmov. Posilniť hlas našej krajiny totiž znamená poctivo sa uchádzať o pochopenie partnerov pre naše priority,“ skonštatovala prezidentka.

Pozrite si celý záznam príhovoru prezidentky SR Zuzany Čaputovej pred voľbami do Európskeho parlamentu:

Hlava štátu zdôraznila výhody, ktoré Slovensku členstvo v Únii prinieslo. Spomenula napríklad väčší priestor na sebarealizáciu, ale aj možnosti ekonomického rozvoja vďaka eurofondom. Pripomenula, že EÚ vznikla aj ako mierový projekt.

„Je vyjadrením vôle európskych národov a štátov vyhnúť sa opakovaniu politických i vojenských konfliktov a vykročiť cestou porozumenia a spolupráce. Iný, než európsky priestor pre náš mierový rozvoj nemáme,“ uviedla dosluhujúca prezidentka.

Občania Slovenska si zvolia zástupcov do europarlamentu v sobotu 8. júna 2024. O ich hlasy sa uchádzajú kandidáti z 23 politických subjektov. Slovensko bude mať v EP v najbližšom päťročnom volebnom období 15 zástupcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko