Na hlavný obsah

Prezidentka o stave spoločnosti: Obavy treba vnímať, ale nemali by nás paralyzovať

Polarizácia spoločnosti je obrovskou výzvou pre demokraciu.

Prezidentka o stave spoločnosti: Obavy treba vnímať, ale nemali by nás paralyzovať
Prezidentka Zuzana Čaputová v relácii RTVS Večera s Havranom. Foto: RTVS

Dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová vníma, že žijeme dobu rôznych kríz a neistôt. Polarizácia spoločnosti je podľa nej obrovskou výzvou pre demokraciu na Slovensku. „Pre fungovanie akejkoľvek spoločnosti je potrebná miera súdržnosti,“ povedal prezidentka v diskusnej relácii RTVS Večera s Havranom.

Podstatou uvažovania o polarizácii spoločnosti je rozdielnosť, ktorá však podľa slov Zuzany Čaputovej nie je problémom. „Odlišnosť patrí k ľudskej prirodzenosti. Demokracia je o rešpekte k rozdielnostiam,“ vysvetlila.

Problém podľa nej nastáva vtedy, ak odlišnosť „začneme vnímať ako niečo, čo nás ohrozuje, čo potrebujeme eliminovať alebo, ak ju považujeme za niečo menej, než sme my“. „Ak sa k odlišnosti pridajú tieto typy hodnotení začína problém,“ dodala.

Každá ľudská bytosť je podľa nej zraniteľná a túži po rešpekte. „Pokiaľ budeme donekonečna zraňovať hoci len niektorú skupinu obyvateľstva, nie je možné, aby to zostalo bez reakcie. A to spoločnosť neustále drží vo vzájomnom vnútornom boji a oslabuje ju,“ vysvetlila.

Polarizovanú spoločnosť využívajú politici najmä na získanie moci a politických bodov. „Populistický prístup je založený na ochote úmyselne využiť čokoľvek od nepráv po lži za jediným účelom – získať moc. Ukážete niekomu, že ten, čo je z iného názorového tábora, je dôvodom vašej frustrácie,“ uviedla Čaputová.

Emócia strachu vo verejnom priestore

Čím viac sa v politickom spektre pracuje s emóciou strachu, tým viac sa podľa prezidentky spoločnosť štiepi. „Všetci máme pocit, že slovník zhrubol. Je jasné, že sa zvyšuje miera frustrácie a vzájomnej nedôvery medzi ľuďmi. Majú zo seba navzájom strach. To mi príde ako nesmierne smutný fakt,“ skonštatovala.

Myslí si, že to súvisí aj s formou komunikácie a jazykom, ktorý používajú politickí lídri vo verejnom priestore. „Čím nižšia je kultúra komunikácie, tým väčšia je miera legitimizácie takéhoto jazyka aj v spoločnosti,“ povedala.

Zámerom využívania „hrubšieho jazyka“ je podľa Zuzany Čaputovej „udržať spoločnosť v istom vare a udržať revolučnú náladu potreby boja s nepriateľom“. „Ak pracujete s emóciou strachu, ten, u koho strach vyvolávate, je ľahšie manipulovateľný. Ak ste dobrý rétor, viete mu ponúknuť riešenie, ktoré nemusí byť vôbec realistické,“ priblížila.

Obáva sa toho, že sa v spoločnosti skombinuje ľudská neznalosť s nenávisťou alebo agresivitou. „To je smrteľný kokteil, ktorý v minulosti až priam zabíjal,“ uviedla. Preto je upätá na kvalitu komunikácie vo verejnom priestore.

Mladí sú naša budúcnosť

Obavy treba vnímať, nemali by nás však paralyzovať, dodala. „My sme tvorcami reality, ktorú si uvedomujeme,“ vysvetlila a vyzvala občanov na väčšiu angažovanosť.

Napriek negatívnym náladám, ktoré v našej spoločnosti rezonujú, na celom území Slovenska sa prezidentka stretáva so slušnosťou a prejavmi solidarity.

Budúcnosť vidí v mladej generácii. „Keď počúvate úžasne kompetentných a hodnotovo zorientovaných mladých ľudí, poviete si len, že je to skvelé. Aj toto je naša budúcnosť,“ povedala. Mladí ľudia sú pre ňu zdrojom dôvery. „Sú tí, ktorí môžu vytvárať objednávku po slušnosti a korektnosti vo verejnom priestore,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko