Na hlavný obsah

Veto prezidentky ani protesty nepomohli. Šéf gruzínskeho parlamentu podpísal kontroverzný zákon

Strana Gruzínsky sen presadila zákon na druhý pokus.

Veto prezidentky ani protesty nepomohli. Šéf gruzínskeho parlamentu podpísal kontroverzný zákon
Na snímke gruzínsky parlament. Foto: TASR/AP

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili v pondelok (3. 6.) podpísal kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu. S odvolaním sa na ruskú agentúru TASS a gruzínske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Podpísaniu sporného zákona predchádzalo 28. mája hlasovanie gruzínskeho parlamentu, ktorý nezobral do úvahy pripomienky prezidentky Salome Zurabišviliovej a prehlasoval jej veto pomerom hlasov 84 k štyrom.

V gruzínskej ústave sa píše, že ak prezident po prehlasovaní svojho veta parlamentom odmietne ten-ktorý zákon podpísať, do piatich dní ho podpíše a zverejní predseda parlamentu, objasnila stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Stanica Echo Kavkaza tvrdí, že zákon „čiastočne nadobudne platnosť v pondelok po jeho zverejnení“. Gruzínsky web Paper Kartuli však napísal, že zákon nadobudne účinnosť až v 15. deň po zverejnení v úradnom vestníku.        

Zákon schválili napriek protestom

Vládna strana Gruzínsky sen schválila návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu až na druhý pokus – vlani podobný návrh zákona stiahla po masových protestoch a stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami.

Vláda a jej prívrženci tento rok návrh zákona schválili aj napriek protestom desaťtisícov občanov a odmietavému postoju medzinárodných partnerov Gruzínska vrátane Európskej únie.

EÚ a mnohé západné štáty varovali, že tento zákon, ktorý je podobný ruskej legislatíve o zahraničných agentoch, bude prekážkou na ceste Gruzínska do EÚ.

Spojené štáty americké, ktoré sú tiež strategickým partnerom Gruzínska, v reakcii na prijatie zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu oznámili vízové ​​sankcie pre predstaviteľov gruzínskeho vedenia a prehodnotenie bilaterálnych vzťahov.

Ministerstvo spravodlivosti a úrad pre správu registra sú teraz povinné vytvoriť do 60 dní zoznam organizácií, ktoré konajú v cudzom záujme. Od augusta musia všetky gruzínske médiá a mimovládne organizácie, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich príjmov zo zahraničia, požiadať o registráciu svojich organizácií. V opačnom prípade im budú hroziť pokuty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet