Na hlavný obsah

Pri izraelských útokoch na utečenecký tábor v Gaze zahynuli vyše dve stovky Palestínčanov

Viac ako 400 ľudí utrpelo zranenia.

Pri izraelských útokoch na utečenecký tábor v Gaze zahynuli vyše dve stovky Palestínčanov
Utečenecký tábor v Nusajráte po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Pri sobotných (8. 6.) vojenských operáciách izraelskej armády v oblasti utečeneckého tábora Nusajrát v strednej časti Pásma Gazy zomrelo najmenej 210 Palestínčanov a zhruba 400 ďalších utrpelo zranenia. Oznámil to tlačový úrad palestínskeho hnutia Hamas, na ktorý sa odvolávajú zahraničné médiá.

Hamas v Gaze vládne, o dnešnom oslobodení štyroch izraelských rukojemníkov sa pritom nezmieňuje. Šéf palestínskej samosprávy pre masaker požaduje mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Bezprostredne nebolo jasné, či zvýšená bilancia obetí súvisí iba s akciou za záchranu rukojemníkov. Zdravotnícky personál v nemocnici v zasiahnutej oblasti v predchádzajúcej bilancii obetí agentúre AP oznámil, že nemocnica prijala telá 94 mŕtvych a asi stovku zranených.

„Počet obetí masakru spáchaného izraelskými okupantmi v tábore Nusajrát vzrástol na 210 mučeníkov a viac ako 400 zranených,“ uviedla vo vyhlásení tlačová služba vlády Hamasu. Hnutie súčasne vyhlásilo, že stále zadržiava prevažnú časť rukojemníkov, a pohrozilo, že je schopné ich počet zvýšiť.

Oslobodení rukojemníci

Izraelské sily pri dnešnej zvláštnej operácii v mestskom prostredí utečeneckého tábora v centrálnej časti Pásma Gazy oslobodili štyroch živých izraelských rukojemníkov unesených z hudobného festivalu v južnom Izraeli pri vlaňajšom teroristickom útoku Hamasu. Ide o troch mužov a jednu ženu vo veku od 21 do 40 rokov.

Podľa Izraela bol dnešný zásah najväčší svojho druhu na záchranu rukojemníkov od vypuknutia terajšej vojny. Tú vyprovokoval práve cezhraničný útok Hamasu a s ním spriaznených radikálnych skupín zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci pozabíjali takmer 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov.

Viac ako stovku z nich prepustili v rámci doteraz jediného prímeria na konci novembra. Hamas teraz podľa izraelských úradov stále zadržiava asi 116 rukojemníkov. Viac ako štyri desiatky z nich však úrady vyhlásili za mŕtvych.

Odvetné vojenské operácie Izraela v Pásme Gazy si podľa dnešnej bilancie úradov ovládaných Hamasom, ktorá však ešte nezahŕňa obete dnešných akcií v oblasti Nusajrátu, od októbra vyžiadali životy zhruba 36 800 Palestínčanov.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja v sobotu vyhlásil, že palestínsky odboj proti Izraelu bude pokračovať aj po operácii v Nusajráte. „Náš ľud sa nevzdá a odboj bude aj naďalej brániť naše práva tvárou v tvár tomuto zločinnému nepriateľovi,“ uviedol vo vyhlásení politický vodca Hamasu, ktorý pobýva v exile v Katare.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v reakcii na udalosť vyzval na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Situáciu označil za „krvavý masaker spáchaný izraelskými silami“. Informovala o tom WAFA, čo je oficiálna tlačová agentúra palestínskej autonómie. Tá vykonáva obmedzenú správu na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet