Na hlavný obsah

Pri Jemene sa prevrátila loď s migrantmi. Zomrelo najmenej 38 ľudí, ďalších 150 je nezvestných

Medzi obeťami sú prevažne ženy.

Pri Jemene sa prevrátila loď s migrantmi. Zomrelo najmenej 38 ľudí, ďalších 150 je nezvestných
Ilustračná snímka - migranti na lodi. Foto: TASR/AP

Najmenej 38 migrantov z Afrického rohu, väčšinou žien, v pondelok (10. 6.) zahynulo, keď sa s nimi prevrhla loď pri pobreží Jemenu. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac ako 150 osôb je stále nezvestných, uviedol server Arab News.

Podľa miestnych oficiálnych činiteľov sa preplnená loď potopila pre silný vietor, kým sa dostala k brehu východne od jemenského Adenu. Rybárom a miestnym obyvateľom sa podľa agentúry Reuters podarilo zachrániť 78 migrantov. Pátranie po nezvestných pokračuje a úrady o incidente vyrozumeli OSN.

„Preživší nás informovali, že sa dve námorné míle od brehu potopila loď, v ktorej bolo asi 260 migrantov,“ povedal serveru Arab News jemenský záchranár. Neželal si byť menovaný. Ďalší zo záchranárov uviedol, že pri nešťastí zahynulo 48 ľudí a ďalších 15 je vo vážnom stave.

Oficiálne údaje uvádzajú, že do Jemenu z Afrického rohu v minulom roku priplávalo asi 97-tisíc utečencov.

Trasu, po ktorej sa každoročne snažia desaťtisíce migrantov dostať z Afrického rohu cez Jemen do Saudskej Arábie, kde zvyčajne hľadajú prácu, považuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) za jednu z najnebezpečnejších a najzložitejších migračných ciest v Afrike aj na celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet