Na hlavný obsah

Pribúdajú požiare v rómskych osadách. Obydlia sú v zlom stave, komplikujú aj zásah hasičov

Štát nemá peniaze na zabezpečenie náhradného ubytovania.

Pribúdajú požiare v rómskych osadách. Obydlia sú v zlom stave, komplikujú aj zásah hasičov
Snímka z požiaru osady v Stropkove 18. apríla 2024. Foto: TASR/František Iván

Počet požiarov v marginalizovaných rómskych osadách narastá. Upozorňuje na to Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). Obydlia sú v zlom stave a je len otázka času, kedy vypukne ďalší požiar. Podľa Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity preto treba vyhradiť viac času aj peňazí na prevenciu.

V Stropkove za krátky čas obyvatelia čelili požiaru dvakrát, pričom posledný postihol 12 obydlí a približne 70 členov rómskej komunity. Toto mesto však nie je jediné.

HaZZ už dlhší čas eviduje nárast požiarov v rómskych osadách. Prezident HaZZ Adrián Mifkovič hovorí, že problémom sú najmä inštalácie. Ale aj to, že ich obydlia nepodliehali kolaudačnému či stavebnému konaniu.

„Je to robené ‚na kolene‘ z tých prostriedkov možností, ktoré tieto komunity majú k dispozícii. Je tam veľmi vysoké požiarne riziko a problém je tam s dostupnosťou, dodávkou hasiacej látky, s nasadením jednotlivých jednotiek. Nie sú tam vybudované nástupné plochy,“ skonštatoval Mifkovič.

Požiare produkujú ďalšie problémy

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško upozorňuje, že problémom je potom aj zabezpečenie náhradného ubytovania či základných životných potrieb postihnutým.

„Každý týždeň nám horí nejakej lokalite, moja rezerva, ktorú mám mi už nebude stačiť, aby som vykryl potreby katastrof. Chceme ušetriť aj peniaze pre štát. Ten nemá odkiaľ zobrať také množstvo peňazí, aby sme mohli rýchlo reagovať,“ povedal Daško. Preto vníma potrebu viac investovať do prevencie.

Súhlasí s tým aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), avšak podľa jeho predsedu Jozefa Božíka musí najprv zasiahnuť práve štát.

„My potrebujeme štandardizovať najprv bývanie marginalizovaných komunít na to, aby sme potom mohli vykonávať nejaký dozor. Moji kolegovia robia maximum preto, aby takéto potenciálne riziká eliminovali. Ale sú lokality, kde to je enormne ťažké,“ skonštatoval Božik.

Povedomie o požiarnej bezpečnosti sa zatiaľ podľa riaditeľky sekcie európskych programov úradu vlády Ingrid Zubkovej snažia vštepiť mladším generáciám cez projekt Rozvojové tímy. „Cez konkrétne ukážky aj cez zdieľanie vedomostí schopnosti s tým, aby sme vedeli uchrániť pred škodami obydliach alebo teda aj na živote,“ dodala.

Čiastočne by mohli pomôcť aj ďalšie výzvy zamerané na investície do infraštruktúry, nájomného bývania a škôl. Tie plánuje úrad vyhlásiť do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál