Na hlavný obsah

Prišli za tichým prostredím, teraz sa hovorí o oživení spiaceho lomu. Starosta na rozdiel od obyvateľov zámer víta

Problém spôsobuje aj skládka odpadu.

Prišli za tichým prostredím, teraz sa hovorí o oživení spiaceho lomu. Starosta na rozdiel od obyvateľov zámer víta
Lom pri obci Lúky. Foto: RTVS

Obyvatelia obce Lúky pri Púchove sa obávajú plánovanej ťažby v lome. Práca v dobývacom priestore spôsobila v minulosti otrasy a narušila niekoľko domov. Po dlhej odmlke opäť ožíva podnikateľský zámer. Hoci obyvatelia hovoria jasné nie, starosta aktivitu víta. Sľubuje si od nej prilepšenie k rozpočtu.

Tiché prostredie v obci Lúky nalákalo mnoho rodín na to, aby si tam postavili rodinné domy. Šumy o oživení spiaceho lomu ich preto šokovali. „Najviac sa obávame hluku, prachu, nákladné autá, to sa bude odvážať,“ uviedla majiteľka nehnuteľnosti pri lome Iveta Juřicová.

Lom negatívne zasiahol do životov ľudí už v minulosti. „Prebehol tu odstrel kameňa. Bolo to nebezpečné, popraskalo niekoľko domov v okolí, kamene lietali do veľkej vzdialenosti. Potom sa to stoplo, odvtedy je to 25 až 30 rokov,“ priblížil obyvateľ obce Daniel Dundek.

Zámeru obnoviť ťažbu v lome v obci Lúky sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Starosta Ján Behro potvrdil, že chcú lom obnoviť. „Ja vám garantujem, keď bude pocit, že tam je hluk, prach, my to zavrieme,“ dodal.

Miestni vyčítajú starostovi, že ich o zámere neinformoval. Ten dodáva, že si splnil všetky zákonné povinnosti. Obec už prenajala parcelu, kde sa nachádza lom, investorovi na desať rokov. Ročne za to získa 4 800 eur.

„Všetko bude v rámci nejakých tolerancií počas pracovnej doby. V mojom záujme je nerobiť nikomu zle,“ uviedol konateľ firmy a prenajímateľ obecného pozemku Štefan Cedzo.

Problémová skládka

Situácia je o to vážnejšia, že pod dobývacím priestorom sa nachádza skládka aj s nebezpečným odpadom. „Rôzne plechovice s farbami, ropné látky, všetko tu je. Je to nebezpečný odpad. Vôbec sa tu neodoberajú vzorky, roky sa nekontroluje voda z kontrolných vrtov,“ priblížil obyvateľ Lúk Andrej Čelko.

„Je tu ohrozená voda, spodná voda, pitná voda, ktorú musíme čerpať zo studní, nemáme vodovod. Nám to ohrozí všetky studne v okolí,“ pokračoval Dundek.

Starosta chce problém riešiť. „Posnažím sa, pokiaľ budú finančné prostriedky z envirorezortu, aby skládka úplne zmizla,“ uviedol Behro.

Obyvatelia obce Lúky plánujú ďalšie aktivity na zastavenie ťažby. Napríklad protest. „Mali sme aj petície, lenže tieto petície nikto neberie do úvahy. Vôbec nevieme, bojujeme, ideme robiť referendum za odvolanie pána starostu,“ dodala Juřicová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny