Na hlavný obsah

Miroslavovi Vlčekovi súd za vraždu exmanželky vymeral doživotný trest odňatia slobody

Usvedčovať ho majú výpovede svedkov aj znalecké dokazovanie.

Miroslavovi Vlčekovi súd za vraždu exmanželky vymeral doživotný trest odňatia slobody
Miroslav Vlček na súde. Foto: TASR/Martin Baumann

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku udelil Miroslavovi Vlčekovi za vraždu exmanželky doživotný trest odňatia slobody. Rozhodnutie nie je právoplatné, procesné strany sa môžu odvolať. Súd tak potvrdil trest, ktorý pre Vlčeka navrhol prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Daniel Lipšic.

Trest by si mal Vlček odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Dostal i trest prepadnutia veci. Zaplatiť musí dvom osobám aj nemajetkovú ujmu po 100.000 eur.

Súd nemal žiadne pochybnosti o svedkovi

Súd podľa predsedníčky senátu vypustil z obžaloby tvrdenia, ktoré neboli vo veci podstatné. Svoju pozornosť zameral na to, aby zo skutkovej vety vyplývala časová postupnosť skutku, kto sa na ňom podieľal, a motív. Zdôraznila, že nie je pravda, že by nebolo obžalovanému umožnené, aby sa v tomto trestnom konaní bránil.

Predsedníčka senátu ďalej uviedla, že súd nemal žiadne pochybnosti o vierohodnosti svedka Vojtecha Olého. K usvedčeniu obžalovaného podľa jej slov prispeli aj výpovede ďalších svedkov, dôkazy zo znaleckého skúmania a listiny.

Obžalovaného podľa prokurátora usvedčujú nielen výpovede svedkov, ale aj znalecké dokazovanie a ďalšie listiny. Poukázal napríklad na svedka Vojtecha Olého, ktorý opisoval okolnosti únosu exmanželky obžalovaného.

Lipšic tvrdil, že obžalobná verzia je posilnená aj nevierohodnou verziou obhajoby. Pri návrhu doživotného trestu argumentoval nepriaznivou prognózou prípadnej resocializácie.

Advokát Dušan Jóža hovoril vo svojej záverečnej reči o odopretí práva na obhajobu jeho klienta. Tvrdil, že polícia pripravovala svedkov na výpovede, spochybňoval závery znaleckých posudkov.

„Obžaloba neuniesla dôkazné bremeno,“ podotkol. Obžalovaný sa pripojil k záverečnej reči svojho obhajcu. Rozsudok sa očakáva vo štvrtok po 15.00 h. Súd by mal rozhodnúť aj o žiadosti Miroslava V. o prepustenie z väzby na slobodu.

Objednal si únos exmanželky

Prokurátor podal na Miroslava Vlčeka vlani v septembri obžalobu pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Miroslav Vlček si mal podľa obžaloby v roku 2016 objednať únos exmanželky do areálu skladu vo Veľkých Ripňanoch. Následne ju mal usmrtiť a jej telesné pozostatky rozpustiť v plastovom sude s kyselinou sírovou a chlorovodíkovou.

Motívom konania mala byť najmä pomsta i skutočnosť, že proti exmanželovi vypovedala v ekonomických trestných veciach.

Miroslav Vlček bol pôvodne právoplatne odsúdený za zločin pozbavenia osobnej slobody. Krajský súd v Trnave však vlani v apríli vyhovel Lipšicovmu návrhu a povolil obnovu konania.

V rovnaký deň bolo Miroslavovi Vlčekovi doručené uznesenie o vznesení obvinenia z úkladnej vraždy. Prípad sa posunul vpred vďaka nájdeniu plastového suda, v ktorom sa podarilo stotožniť pozostatky poškodenej na základe fotokompozitných výplní, čiže zubných plomb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko