Na hlavný obsah

Prokuratúra posúdi podnety na rozpustenie Progresívneho Slovenska. Súd doposiaľ rozpustil len jednu stranu

Po atentáte na premiéra prišlo päť podnetov na rozpustenie PS.

Prokuratúra posúdi podnety na rozpustenie Progresívneho Slovenska. Súd doposiaľ rozpustil len jednu stranu
Šéf progresívcov a podpredseda NR SR Michal Šimečka. Foto: TASR/František Iván

Štátne orgány sa opäť zaoberajú podnetmi na rozpustenie politickej strany. Tentoraz ide o Progresívne Slovensko (PS). Generálna prokuratúra (GP) už informovala, že prichádzajúce podnety posúdi. K aktuálnym podnetom na rozpustenie PS sa GP vyjadrila, že ich vyhodnotí v zákonnej lehote.

Podnetov eviduje päť, prišli po atentáte na Roberta Fica (Smer-SD). Šéf progresívcov Michal Šimečka dúfa, že generálny prokurátor nebude robiť politiku. Poukázal aj na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu. „Dúfam, že sa podnetmi nebude zaoberať dlhšie, než je nevyhnutne nutné, a že ich odmietne,“ povedal Šimečka.

Pripomenul, že sú plne fungujúcou a najsilnejšou opozičnou stranou s najtransparentnejším financovaním. Verí, že k vyhroteniu spoločenskej situácie hnutie prispelo najmenej.

Podľa právnika Transparency International Slovensko Jána Ivančíka z podnetov na rušenie PS netreba vyvodzovať ďalekosiahle závery. Myslí si, že obdobných podnetov dostávajú relevantné orgány pomerne veľa. Podnet na rozpustenie strany totiž môže podať ktokoľvek. Na to, aby došlo k zrušeniu strany sa musí naplniť viacero okolností. Zákon je však v ich definícii vágny.

Pozrite si celý blok relácie Aktuálne :24, ktorý sa venoval podnetom na rozpustenie politickej strany:

V minulosti zrušili Kotlebovu stranu

V minulosti bola horúcou téma rozpustenia ĽSNS, s ktorou sa však štát napriek snahe vyrovnať nedokázal. Maroš Žilinka totiž nepodal žalobu ani po odsúdení predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za extrémizmus.

V minulosti čelili hrozbe rozpustenia najmä strany, ktorých predstavitelia mali problém so zákonom, chválili Jozefa Tisa a Slovenský štát a chceli zmeniť demokratické zriadenie.

Prvé problémy zaznamenala ešte v roku 1996 nová Hlinkova slovenská ľudová strana, ktorú ministerstvo vnútra odmietlo registrovať, a tak nemohla ani vzniknúť. Jedinou stranou, ktorú súd právoplatne rozpustil bola v roku 2006 Slovenská pospolitosť – Národná strana.

V roku 2010 získal Marian Kotleba existujúcu Stranu priateľov vína, ktorú premenoval na Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS). Aj tá opakovane čelila pokusom o rozpustenie, keďže bola podľa odborníkov založená na rovnakých princípoch ako Pospolitosť. Vážnemu pokusu o rozpustenie čelili v roku 2017. Žalobu podal vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Súd žalobu odmietol. Súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka za to kritizoval Čižnára s tým, že išlo o učebnicový príklad zlyhania a „odfláknutej“ práce. Samotný Žilinka novú žalobu na ĽSNS nepodal, a to ani po tom, ako Kotlebu v roku 2022 právoplatne odsúdili za sympatie k neonacizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko