Na hlavný obsah

Protimonopolný úrad prešetruje možnú kartelovú dohodu medzi dodávateľmi liekov

Úrad vykonal neohlásené inšpekcie.

Protimonopolný úrad prešetruje možnú kartelovú dohodu medzi dodávateľmi liekov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal 18. júna správne konanie v prípade možnej dohody obmedzujúcej súťaž uzatvorenej medzi podnikateľmi pôsobiacimi na trhu dodávok a veľkodistribúcie liekov. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská.

PMÚ v rámci prešetrovania tohto prípadu vykonal neohlásené inšpekcie. „Na základe vykonaného prešetrovania získal podklady a informácie nasvedčujúce tomu, že minimálne dvaja podnikatelia pôsobiaci v oblasti dodávok a distribúcie liekov koordinovali svoj postup pri predkladaní ponúk vo verejných obstarávaniach. Spolupracovali pri určovaní cien, rozdelení trhu a zákazníkov a vymieňali si citlivé informácie,“ priblížila hovorkyňa.

V danom prípade môže ísť podľa nej o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi. Tá patrí medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považuje sa za ťažký kartel. „Začatie správneho konania neznamená, že účastníci konania porušili súťažné pravidlá a ani neprejudikuje závery, ku ktorým môže PMÚ dospieť v rozhodnutí,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika