Na hlavný obsah

Prudký lejak, silný vietor aj krúpy: Meteorológovia na väčšine Slovenska varujú pred búrkami

Výstrahy platia pre väčšinu okresov.

Prudký lejak, silný vietor aj krúpy: Meteorológovia na väčšine Slovenska varujú pred búrkami
Blesky nad budovou Národnej banky Slovenska. Foto: TASR/Dano Veselský

Na väčšine územia Slovenska hrozia v sobotu (22. 6.) búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa sa týka Košického a Prešovského kraja, taktiež okresov Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Platí do 22.00 h. Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 110 kilometrov za hodinu a krúpy.

„Výskyt sprievodných javov je v danom ročnom období a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká,“ upozornil SHMÚ.

Pre okresy niektoré okresy Banskobystrického kraja a celý Žilinský, Nitriansky a takmer celý Trenčiansky kraj vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí predbežne do 18.00 h.

Saharský prach v ovzduší

SHMÚ poukázal aj na vývoj kopovitej oblačnosti, ktorý zároveň môže negatívne ovplyvniť veľké množstvo saharského prachu vo vyšších hladinách.

Prvá supercela sa podľa meteorológov sformovala pod Nízkymi Tatrami a postupuje smerom na severovýchod na Poprad. „Pravdepodobné sú väčšie krúpy, ktoré môžu byť hnané aj silným vetrom,“ uviedli.

Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami.
Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami. Foto: www.shmu.sk

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko