Na hlavný obsah

V Rakúsoch vzniká prvá národnostná škola na Slovensku, v ktorej budú vyučovať aj v rómčine

Prípravy potrvajú približne rok.

V Rakúsoch vzniká prvá národnostná škola na Slovensku, v ktorej budú vyučovať aj v rómčine
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V podtatranskej obci Rakúsy budú mať vôbec prvú národnostnú školu na Slovensku, v ktorej budú deti vyučovať v rómskom aj slovenskom jazyku. Ministerstvo školstva dalo projektu zelenú, prípravy potrvajú približne rok. Učitelia si musia doplniť vzdelanie aj v rómskom jazyku.

Školu v Rakúsoch navštevujú výlučne rómske deti – majú 870 žiakov. Predškoláci a prváci prichádzajú z prostredia, kde slovenčinu nepoznajú. „To je náš materinský jazyk a väčšinou oteckovia a mamičky rozprávajú s nimi po rómsky,“ vysvetľuje koordinátor v osade Rakúsy Marek Mirga.

Prvej rómskej škole na Slovensku sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Tým, že deti neovládajú slovenčinu, nedokážu ukázať, čo už vedia. Vidieť to najmä na zápise. „On to možno aj vie, ale nerozumie, čo sa od neho chce. Ak mu to nevieme povedať v rómskom jazyku, tak to dieťa je zbytočne zaradzované do špeciálnych tried alebo ho označia za neschopné,“ hovorí riaditeľka ZŠ s MŠ Rakúsy Lucia Brutovská.

Lucia Michlíková sa rozhodla deťom pomôcť tak, že sa začala učiť ich materinský jazyk. Okamžite si získala rešpekt rodičov a dôveru detí. „Keď som učila v nultom ročníku, tak zo 16 detí iba jedno rozumelo po slovensky na začiatku roka. Tak som sa prihlásila na kurz rómskeho jazyka,“ skonštatovala.

Nedostatok učiteľov

Aby to deťom uľahčili, rozhodli sa požiadať o štatút národnostnej školy. Učili by takto aj v materinskom rómskom, aj v slovenskom jazyku. „Chceme byť aj v niečom osobití a lepší ako iné národnostné školy, lebo to robíme z presvedčenia,“ uviedla starostka obce Rakúsy Monika Jurašková.

Učiteľov, ktorí ovládajú a študovali rómsky jazyk, zatiaľ dostatok nemajú. „Mám ale ochotných učiteľov, ktorí chcú študovať rómsky jazyk, ktorí chcú takto pomôcť deťom,“ hovorí Brutovská.

„Podpísali sme memorandum aj z hľadiska ďalších kariérnych ciest pre budúcich učiteľov na rómsky jazyk,“ informoval minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (HLAS-SD ).

Podľa atlasu rómskych komunít žije na Slovensku 450-tisíc Rómov. Viac ako polovica používa doma ako materinský rómsky jazyk.

„Národnostná škola má aj vychovávať žiakov, ktorí budú hrdí na svoju národnosť, kultúru a etnicitu a je to jeden z veľmi dobrých nástrojov,“ priblížila antropologička Ústavu rómskych štúdií Prešov. univerzity Alexander Mušinka. Škola v Rakúsoch má byť vôbec prvá národnostná škola s vyučovacím jazykom rómskym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny