Na hlavný obsah

Prvá vlna horúčav: Teploty môžu vystúpiť na 35 stupňov, víkend by však mohol priniesť zmenu

SHMÚ vydal výstrahy pred teplom.

Prvá vlna horúčav: Teploty môžu vystúpiť na 35 stupňov, víkend by však mohol priniesť zmenu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko zasiahla prvá vlna horúčav. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na juhu krajiny vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Pre štyri okresy na juhozápade krajiny platí výstraha druhého stupňa. Informoval o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami v stredu (19. 6.) platí na juhu západného, stredného aj východného Slovenska od 13.00 h do 19.00 h. Teplota sa môže vyšplhať na 33 stupňov, na východe až na 34 stupňov.

Výstraha pred vysokými teplotami v stredu 19. júna 2024.
Výstraha pred vysokými teplotami v stredu 19. júna 2024.Foto: SHMÚ

Druhostupňová výstraha platí v okresoch Komárno, Dunajská Streda, Nové Zámky a Levice, kde sa môže otepliť na 35 stupňov.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádza SHMÚ vo výstrahe.

Lekár: Organizmus prehriatím trpí

Teplota sa šplhala k tridsiatke už počas utorkového (18. 6.) poludnia na viacerých miestach, najmä na juhozápade. Ľudia sa chladili v tieni v parkoch, pri fontánach či v prevádzkach zmrzliny.

„Organizmus takýmto prehriatím veľmi intenzívne trpí. Potrebuje prečerpať veľký objem krvi, to spôsobuje, že je zvýšená tepová frekvencia. Takže aj na to si treba dávať pozor. Aj dehydratácia a samozrejme, celý ten organizmus je malátny,“ priblížil praktický lekár Marián Šóth.

Vlne horúčav sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

Horúčavy sú najrizikovejšie pre malé deti, seniorov a ľudí s chronickými ochoreniami. Chrániť by sme sa pred nimi však mali všetci. Dôležitý je najmä dostatočný príjem vody, ochrana pred slnkom aj primerané stravovanie.

Od stredy je treba navyše miestami rátať aj s tropickými nocami s teplotou nad 20 stupňov. „Vetrať, samozrejme nespraviť veľký prievan, zabezpečiť si dostatok, príjem tekutín, normálny štandard, primerane sa obliecť. Čo sa týka vetrania v tomto období, doporučujeme určite vetrať ráno a večer, nie počas dňa,“ pokračoval Šóth.

Od horúčav by sme si mali vydýchnuť až počas víkendu, keď by sa malo mierne ochladiť a môžu prísť aj zrážky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko