Na hlavný obsah

Prvá zásielka z českej muničnej iniciatívy je už na Ukrajine, potvrdil český premiér P. Fiala

Množstvo odoslanej munície nespresnil.

Prvá zásielka z českej muničnej iniciatívy je už na Ukrajine, potvrdil český premiér P. Fiala
Ilustračná snímka výroby munície. Foto: STVR

Prvá zásielka munície z českej iniciatívy je už na Ukrajine. Na sociálnej sieti X to v utorok (25. 6.) potvrdil český premiér Petr Fiala. „Prvá zásielka munície z našej iniciatívy pred časom dorazila na Ukrajinu. Robíme, čo je potrebné,“ napísal predseda českej vlády. Množstvo odoslanej munície nespresnil.

V máji uviedol, že do iniciatívy sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. Počas svojej aprílovej cesty do Spojených štátov povedal, že k Česku sa pripojilo celkovo asi 20 krajín. Vďaka ním môže Kyjev aktuálne dostať 500-tisíc kusov delostreleckej munície a ďalšie dodávky budú nasledovať.

Dodal, že „neexistuje dôvod“, prečo by ČR v rámci tohto projektu nemohla doručiť ďalší milión kusov počas nasledujúcich 12 mesiacov.

Česká republika sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie. S týmto návrhom prišiel Fiala na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli začiatkom februára.

Český prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajincov brániacich sa pred ruskou agresiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet