Na hlavný obsah

Prvé slová po atentáte: Premiér Fico prehovoril o svojom návrate do funkcie, voči strelcovi necíti nenávisť

Fico pochválil zdravotnícky tím lekárov v Banskej Bystrici.

Prvé slová po atentáte: Premiér Fico prehovoril o svojom návrate do funkcie, voči strelcovi necíti nenávisť
Na snímke premiér Robert Fico. Foto: RTVS

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa prvýkrát od atentátu v Handlovej prihovoril občanom Slovenska. Fico pochválil zdravotnícky tím lekárov v Banskej Bystrici. „Ak všetko pôjde optimálne, postupne by som sa mal do práce vrátiť na prelome júna a júla,“ oznámil.

„Je na čase, aby som urobil prvý krok, a tým je odpustenie,“ povedal Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Vyjadril sa, že necíti nenávisť voči človeku, ktorý naňho strieľal a že mu odpúšťa.

„Je evidentné, že bol len poslom zla, ktorú politicky neúspešná a zfrustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov,“ dodal.

„Očakávam, že protivládne médiá, politické mimovládne organizácie financované zahraničím a opozícia začnú pokus o moju vraždu bagatelizovať. Že išlo iba o útok poblúzneného človeka, že medzi ním a opozíciou neexistovali žiadne prepojenia, že poškodenie môjho zdravia nie je vážne,“ povedal premiér.

Neverí, že išlo o osamelého vlka

O svojom zdravotnom stave premiér podrobne neinformoval. „Vždy som si chránil svoje súkromie a preto sa aj teraz obmedzím len na konštatovanie, že útok mi spôsobil vážne poškodenie zdravia, opakované operácie a veľa bolesti a utrpenia,“ povedal.

Motívy atentátnika premiér spája s opozíciou. „Pätnásteho mája sa ma v Handlovej pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície,“ povedal.

Fico vyslovil presvedčenie, že nešlo o útok osamelého pomätenca. „Už pár mesiacov verejne komunikujem, že pravdepodobnosť atentátu na vládneho politika sa na Slovensku blíži k istote,“ uviedol.

„Hovoril som to verejne v médiách a na tlačových konferenciách, povedal som to všetkým veľvyslancom krajín EÚ a NATO na Slovensku, tému som otváral aj na viacerých bilaterálnych stretnutiach s mojimi partnermi. Pred niekoľkými týždňami som na rokovaní vlády dokonca požiadal ministrov, aby nechodili do davu. Nie, nemal som žiadnu spravodajskú informáciu. Ale moje skúsenosti z 32 ročného pôsobenia v politike ma varovali,“ dodal.

Fico: Nie som politický anjel

Fico povedal, že verí, že bolesť, ktorou prechádza, poslúži niečomu dobrému. „Ľudia mohli na vlastné oči vidieť, aká hrôza môže nastať, ak niekto nie je schopný demokraticky súťažiť a rešpektovať iný názor. Ani ja nie som žiadny politický anjel. Viem byť tvrdý. Ani vlády, ktoré vediem, neboli a nie sú dokonalé. Určite by sa mnohé veci dali robiť inak,“ pripustil.

Práve ponuka robiť veci inak, lepšie a mať iné názory musí byť podľa neho elementárnym základom akejkoľvek zmysluplnej demokratickej súťaže.

„Ponukou nemôže byť oponenta bezdôvodne zatvoriť alebo zákerne zabiť. Nad týmto sa opozícia bude musieť zamyslieť. Ak zotrvá na svojom súčasnom nastavení, hrôza z 15. mája, ktorú ste všetci mali možnosť vidieť prakticky v priamom prenose, bude pokračovať a budú ďalšie obete. Nepochybujem o tom ani sekundu,“ uzavrel.

Robert Fico na verejnosti prvýkrát prehovoril po atentáte z 15. mája. Po výjazdovom rokovaní v Handlovej na neho niekoľkokrát vystrelil 71-ročný muž. Premiéra sa mu podarilo zasiahnuť štyrikrát. Fico podstúpil dve operácie a po viac ako dvoch týždňoch, ktoré strávil v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici sa od 30. mája nachádza v domácom liečení v Bratislave.

Prvému verejnému vystúpenie premiéra R. Fica po atentáte sme sa venovali aj v Správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko