Na hlavný obsah

Prvých pacientov mali na novom urgente v Nitre ošetriť už budúci rok. Nakoniec z neho nič nebude

Štát nemá peniaze.

Prvých pacientov mali na novom urgente v Nitre ošetriť už budúci rok. Nakoniec z neho nič nebude
Ilustračná snímka nemocnice v Nitre. Foto: RTVS

Nitrianska fakultná nemocnica mala od jari stavať budovu urgentného príjmu. Prvých pacientov v nej plánovala ošetriť už na budúci rok. Práce však ani nezačala, keďže peniaze z plánu obnovy jej na to štát nepridelil. Projektová dokumentácia nateraz zostala v šuplíku.

Práce na stavbe urgentného príjmu mali byť v tomto čase tu, za budovou chirurgického pavilónu. Vlani v decembri to predpokladal bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre. Aj vtedy to podmieňoval peniazmi od štátu.

„Počítame s peniazmi z plánu obnovy, čo teda máme prisľúbené financovanie aj na vzniknutý a naprojektovaný a zároveň odovzdanú stavu k urgentu tejto nemocnice,“ povedal bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Michal Fajin.

Zrušeniu výstavby nového urgentu v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Pätnásť miliónov eur na urgent neprišlo a situáciu, vrátane nového heliportu, rieši už iné vedenie nemocnice. S pôvodne vysúťaženým staviteľom urgentu spoluprácu ukončili.

„V oboch prípadoch disponujeme ako projektami, tak aj stavebnými povoleniami, aktuálne sme v štádiu, že čakáme na finančné krytie,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Kubinec.

Nemajú peniaze

Rezort zdravotníctva potvrdil, že stavbu urgentu v nitrianskej fakultnej nemocnici má v zásobníku investičných projektov. No peniaze naň teraz nemá.

„Vzhľadom na výšku požadovanej investície je dôležitým aspektom (…) hľadanie zdrojov financovania uvedeného projektu,“ uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Lekárka z leteckej záchrannej služby upozorňuje, že dôležitý je aj heliport s priamym napojením na urgent. V nitrianskej nemocnici ho chcú postaviť na budove chirurgie, ktorá bude v budúcnosti prepojená s urgentným príjmom.

„Aby ste čo najviac skrátili ten čas medzi tou prednemocničnou časťou a transportom pacienta, kde ho má prevziať napríklad trauma tím,“ vysvetlila lekárka a letecká záchranárka Katarína Brštiaková.

V areáli nemocnice v Nitre od marca prerábajú starú budovu interného oddelenia. O rok a pol tam zriadia očnú kliniku. Práce budú stáť zhruba tri a pol milióna eur. Celú sumu zaplatia z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny