Na hlavný obsah

Putin: Rusko nepotrebuje jadrové zbrane na to, aby zvíťazilo na Ukrajine

Vyhlásil tiež, že s mobilizáciou nepočíta, armáda má dostatok dobrovoľníkov.

Putin: Rusko nepotrebuje jadrové zbrane na to, aby zvíťazilo na Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko nepotrebuje na víťazstvo vo vojne na Ukrajine jadrové zbrane, vyhlásil v piatok (7. 6.) na ekonomickom fóre v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Uviedol tiež, že nepočíta s mobilizáciou, armáda má dostatok dobrovoľníkov.

Od začiatku roka podľa neho na Ukrajine dobyla 47 dedín. O Putinových výrokoch informujú agentúry Reuters a AFP.

Putin na jednej strane vyhlásil, že Rusko nemá potrebu premýšľať o jadrovej vojne, na druhej ale zdôraznil, že má viac jadrových zbraní ako Európa. Tiež podotkol, že Európa nemá na rozdiel od Ruska a Spojených štátov systém včasného varovania.

Ruská jadrová doktrína, ktorá umožňuje nasadenie jadrových zbraní len vo výnimočnom prípade, ak by bola ohrozená suverenita a teritoriálna integrita krajiny, sa dá zmeniť, poznamenal ďalej ruský prezident. „To isté sa týka jadrových testov. V prípade potreby testy uskutočníme, ale zatiaľ taká potreba nie je, „povedal.

Ruský prezident ďalej vyjadril presvedčenie, že jeho krajina na Ukrajine postupuje a podarí sa jej naplniť vojnové plány. Od začiatku roka sa podľa neho ruskej armáde upísalo vyše 160-tisíc ľudí, a má teda dostatok dobrovoľníkov.

Putin tiež zopakoval, že zváži posielanie zbraní protivníkom západných krajín, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine. „Ale nie som pripravený povedať, že to urobíme zajtra,“ dodal.

Rusko na Ukrajine vedie vojnu už tretí rok. Za ten čas si na oboch stranách vyžiadala státisíce mŕtvych a zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet