Na hlavný obsah

R. Fica čaká náročná a bolestivá rekonvalescencia. Úplne by sa mohol zotaviť na jeseň, vyhlásil R. Kaliňák

To hovorí pozitívna prognóza.

R. Fica čaká náročná a bolestivá rekonvalescencia. Úplne by sa mohol zotaviť na jeseň, vyhlásil R. Kaliňák
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: RTVS/Jakub Kotian

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica sa od začiatku týždňa začal dynamicky zlepšovať. V diskusnej relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Je to veľmi bolestivé zranenie, pretože má zranené pohybové ústrojenstvo aj tráviaci trakt. Kombinácia týchto dvoch vecí je, že keď sa nemôžete spoľahnúť na nejakú končatinu, tak to ťaháte brušnými svalmi. Tu sa nemôžete spoľahnúť ani na jedno, takže je to mimoriadne náročné,“ povedal.

Kaliňák zdôraznil, že prepustenie premiéra do domácej liečby je bezpečné a lekári urobili všetko, čo chceli. Podľa neho lekári sami požiadali, aby o premiérovom stave s médiami komunikovala riaditeľka riaditeľka Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

„Bavíme sa o plnom návrate k zdraviu. To, aby mohol začať stopercentne fungovať, môže potrvať ešte niekoľko týždňov alebo mesiacov. Dohodnime sa, že do nejakej jesene. To je pri pozitívnom predpoklade,“ povedal. Dodal, že rekonvalescencia bude náročná a bolestivá.

Do parlamentu by mal po atentáte na premiéra Roberta Fica prísť takzvaný „lex atentát“. Kaliňák priblížil, že by ho mali predstaviť v niekoľkých vlnách.

Jeho súčasťou by malo byť aj zabezpečené bývanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov. „Budú to musieť rešpektovať nielen preto, že je to v ich bezpečnostnom záujme, ale aj preto, že je to efektívnejšie a lacnejšie pre krajinu,“ tvrdí.

Progresívne Slovensko po atentáte vyzvalo na sto dní pokoja a na to, aby sa niektoré kontroverzné návrhy zákonov v parlamente odložili. Kaliňák podobné návrhy odmieta. „To, že PS nie je schopné rešpektovať výsledky volieb, je jeho životný problém,“ reagoval.

„To čo robia je štvanie spoločnosti proti legitímne zvolenej vláde výmyslami,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko