Na hlavný obsah

M. Šutaj Eštok trvá na tom, že post predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD

Kaliňák o tom hovoril v relácii Otvorene s Annou Vargovou.

M. Šutaj Eštok trvá na tom, že post predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: SITA/Milan Illík

Minister obrany a podpredseda vlády Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico (obaja Smer-SD) podporujú, aby sa novým predsedom Národnej rady (NR) SR stal Andrej Danko (SNS). Ako Kaliňák uviedol v relácii RTVS Otvorene s Annou Vargovou, Danko bol podľa neho dobrý predseda parlamentu a priniesol by do koalície stabilitu.

Po odchode Petra Pellegriniho do prezidentského paláca sa o jeho náhradníkovi na poste predsedu NR SR vedie debata. Podľa koaličnej zmluvy prináleží strane Hlas-SD, ktorej Pellegrini šéfoval. Zálusk má však na funkciu aj SNS, respektíve Andrej Danko.

„Rozumiem a presne viem, čo píše koaličná zmluva. Ale tá sa rodila v čase, kedy sme ešte nemali nového prezidenta, zvoleného kandidáta. Tam sa takisto podpora nejakým spôsobom kreovala,“ povedal Kaliňák.

Dodal, že sa koaličná zmluva možno otvoriť nemusí. Dohoda je podľa neho nad samotné písmo a trojica koaličných strán bude o viesť diskusiu o jej budúcej podobe. O tom, kto napokon obsadí kreslo predsedu NR SR, by sa malo rozhodnúť po eurovoľbách, respektíve po inaugurácii Petra Pellegriniho.

Šutaj Eštok postoj nezmenil

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok trvá na tom, že post predsedu Národnej rady patrí ich strane. „Pozícia predsedu NR SR je jasne zadefinovaná pre Hlas-SD. Trváme na rešpektovaní dohôd, trváme na rešpektovaní koaličnej zmluvy,“ vyhlásil.

„Nemáme ambíciu otvárať koaličnú zmluvu. Zatiaľ som nepočul ani od ministra Kaliňáka, že chce otvárať koaličnú zmluvu, a že chce ponúkať napríklad rezort obrany Hlasu. Keď takáto vôľa zo strany koaličných partnerov bude, potom sme ochotní sa baviť,“ dodal Matúš Šutaj Eštok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko