Na hlavný obsah

Rakúsko vypracovalo plán, ako sa chrániť pred brutálnymi horúčavami. Ich intenzita stúpa

Čoho sa týka zisťovala redaktorka RTVS Elena Seeber.

Rakúsko vypracovalo plán, ako sa chrániť pred brutálnymi horúčavami. Ich intenzita stúpa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Každoročne sa obeťou extrémnych horúčav v Rakúsku stane asi 500 osôb. Medzi nimi sú hlavne dojčatá, malé deti, staršie osoby alebo pacienti s chronickými ochoreniami, pripomenul počas prezentácie prepracovaného národného plánu minister zdravotníctva Johannes Rauch.

„Extrémne teploty spôsobujú stres pre kardiovaskulárny systém a môžu viesť k zhoršeniu pretrvávajúceho ochorenia. Klesá aj výkonnosť a stúpa riziko úrazu. Sú to všetko faktory, ktoré majú svoj vplyv najmä pokiaľ ide o zraniteľné skupiny,“ vysvetlil Rauch.

Vypočujte si celú reportáž redaktorky zahraničnej redakcie Slovenského rozhlasu Eleny Seeber o tom, čo obsahuje rakúsky plán nad ochranu pred horúčavami:

Horúčavy sú podľa rezortu zdravotníctva jasným dôsledkom klimatickej zmeny, ktorú potvrdzujú aj merania Spolkového meteorologicko-geologického ústavu Geosphere Austria.

„Čo bol v minulosti teplotný rekord je dnes bežný jav. Napríklad, zatiaľ čo vo Viedni v roku 1990 bolo ročne najviac 20 dní s extrémnymi horúčavami, je to medzičasom ročný priemer a horúcich dní je v extrémnom prípade až 42. Na základe klimatických predpovedí bude, žiaľ, tento trend pokračovať a horúčavy sú, podobne ako v minulosti, naďalej témou. Ich intenzita ďalej stúpa,“ skonštatoval hovorca ústavu Tomas Vostal.

Dodal že, Geosphere Austria posiela varovania štátnym orgánom, ktoré ich potom ďalej avizujú v závislosti od potrieb jednotlivých adresátov. Napríklad, nemocnice musia vedieť o vlnách horúčav vopred, aby vedeli posilniť víkendové služby. Aj domy sociálnych služieb pre seniorov sa na to musia pripraviť dostatočne dopredu.

Pomáhajú aj klimatické oázy

Ústav neinformuje iba o očakávanom trvaní vysokých teplôt, ale aj o vlhkosti vzduchu. Je to dôležité, pretože čím je vyššia vlhkosť vzduchu tým je sparnejšie a tým horšie to na človeka vplýva, vysvetlil Tomas Vostal.

Plán ochrany pred horúčavami Rakúske ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo po siedmich rokoch na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Spolkovým krajinám aj organizáciám ukladá povinnosť robiť konkrétne kroky, napríklad zabezpečiť krízovú telefónnu linku či informovať o tom, ako sa pred horúčavami chrániť.

Organizácia Caritas medzičasom v Dolnom Rakúsku aj hlavnom meste otvorila vo farských záhradách 27 klimatických oáz. Okrem toho viedeň prispieva aj na zakúpenú tieniacu techniku a to do výšky 1 500 eur na jednu bytovú jednotku.

Súčasťou Rakúskeho národného plánu ochrany pred horúčavami sú aj architektonické opatrenia ktoré zaväzujú zvyšovať podiel zelene v mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet