Na hlavný obsah

Real Madrid zdolal Borussiu Dortmund a ovládol Ligu majstrov

Víťazný gól strelil v 74. minúte Dani Carvajal.

Real Madrid zdolal Borussiu Dortmund a ovládol Ligu majstrov
Futbalisti Realu Madrid vo finále Ligy majstrov zdolali Borussiu Dortmund 2:0. Foto: TASR/AP

Futbalisti Realu Madrid triumfovali v Lige majstrov. V sobotňajšom (1. 6.) finále na štadióne Wembley v Londýne zdolali Borussiu Dortmund 2:0 a zaznamenali 15. titul v najprestížnejšej klubovej súťaži, čím vylepšili svoj vlastný rekord. Víťazný gól strelil v 74. minúte Dani Carvajal.

Nervózny úvod Madridčanov

Hráči Dortmundu sa v úvodnom polčase prezentovali paradoxne najväčšou zbraňou svojho súpera. Tvorbu hry nechali na Madridčanov a snažili sa štartovať do rýchlych protiútokov. Real pôsobil nervózne a jeho defenzíva v úvodnej polhodine „horela“.

Outsider duelu sa dostal do niekoľkých vyložených šancí, ale zakončenia Juliana Brandta či Karima Adeyemiho sa gólom neskončili a po strele Nicklasa Füllkruga pomohla Thibautovi Courtoisovi žrď. Nemecký zástupca bol lepší takmer 70 minút, no svoju prevahu nedokázal pretaviť na dôležitý presný zásah a napokon dostal lekciu z efektivity.

Real dokázal zúročiť obrovské skúsenosti a udrieť. Stalo sa tak iba pár sekúnd po príchode Marca Reusa, ktorý odohral posledný duel v drese Dortmundu a v 74. minúte sa prizeral otváraciemu presnému zásahu Carvajala.

Poistka triumfu

Poistku ďalšieho triumfu madridského klubu pridal v 83. minúte Vinicius Junior, pre ktorého to bol šiesty gól v tohtoročnej edícii LM. Borussia sa na malý moment nadýchla v 87. minúte, ale ich predčasnú radosť zastavilo ofsajdové postavenie zakončujúceho Füllkruga.

Real dosiahol po zisku titulu v španielskej La Lige na ďalšiu významnú trofej v sezóne 2023/2024, v ktorej vybojoval aj víťazstvo v domácom Superpohári. Kouč španielskeho majstra Carlo Ancelotti sa ako prvý tréner v histórii predstavil v šiestom finále Ligy majstrov a s piatimi titulmi je na čele tabuľky koučov s najviac prvenstvami v LM/EPM.

Základná jedenástka futbalistov Realu Madrid pózuje pred finálovým zápasom Ligy majstrov Borussia Dortmund.
Základná jedenástka futbalistov Realu Madrid pózuje pred finálovým zápasom Ligy majstrov Borussia Dortmund.Foto: TASR/AP

S AC Miláno triumfoval v rokoch 2003, 2007 a s Realom Madrid v roku 2014, 2022 a 2024. Real na tróne pre európskeho klubového šampióna nahradil vlaňajšieho víťaza Manchester City. „Biely balet“ uspel vo všetkých svojich deviatich uplynulých finále LM.

Real neuspel vo finále pohárovej Európy naposledy v roku 1983

Naďalej platí, že Real neuspel vo finále pohárovej Európy naposledy v roku 1983. Vtedy podľahol vo finále Pohára víťazov pohárov UEFA škótskemu Aberdeenu. Úradujúci španielsky šampión našiel v 55 dueloch vo všetkých súťažiach iba jediného premožiteľa. Bol ním mestský rival Atletico Madrid, ktorý uspel proti Realu raz v pohári a raz v lige.

Dortmund sa na domácej scéne trápil a v Bundeslige obsadil piatu priečku so stratou 27 bodov na Bayer Leverkusen. Napriek tomu si zverenci Edina Terziča nechali to najlepšie na účinkovanie v pohárovej Európe.

Svoj potenciál načrtli v skupinovej fáze, keď sa dostali na čelo nabitej F-skupiny pred Paríž Saint-Germain, AC Miláno a Newcastle United. Skvelý vstup do súťaže vyšperkovali vo vyraďovačke, keď v nej postupne vyradili PSV Eindhoven, Atletico Madrid a v semifinále prekvapivo aj PSG. Vo Wembley si zopakovali finálovú účasť spred 11 rokov, keď podľahli Bayernu Mníchov (1:2). Ich jediný triumf v súťaži zaznamenali ešte v roku 1997, keď vo finále zdolali Juventus Turín (3:1).

Najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne sa stali s ôsmimi gólmi Kylian Mbappe z Paríža Saint-Germain a Harry Kane z Bayernu Mníchov. O dva menej dosiahli Antoine Griezmann (Atletico Madrid) a Erling Haaland (Manchester City) a rovnako aj Vinicius Junior z Realu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport