Na hlavný obsah

Rekreačné poukazy budú môcť využívať aj ďalší členovia rodiny. Podľa opozície to problémy cestovného ruchu nerieši

Návrh prešiel parlamentom.

Rekreačné poukazy budú môcť využívať aj ďalší členovia rodiny. Podľa opozície to problémy cestovného ruchu nerieši
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parlament schválil novelu zákona, ktorou rozšíril používanie rekreačných poukazov zamestnancov. Benefit môžu využiť aj ďalší členovia rodiny. Predkladatelia, poslanci z SNS, chcú týmto krokom zvýšiť podporu cestovného ruchu na Slovensku.

Podľa schválenej novely môžu rekreačné poukazy okrem zamestnancov, ich detí a partnerov využívať aj ich rodičia.

Zmenám pri rekreačných poukazoch sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

„Chceme, aby preukaz plynule prešiel ako darček rodičom, ktorí ich vychovali, ktorí pre túto spoločnosť niečo urobili. Vezmite si dôchodcov, ktorí majú nejaký smiešny 400-eurový dôchodok. Nikde by sa za tieto peniaze nedostali,“ vysvetlil poslanec za SNS Rudolf Huliak.

„Keď si zoberiem analýzu použitia rekreačných poukazov v ubytovacích zariadeniach, tak mi hovoria aj z nového ministerstva cestovného ruchu, ale aj zo štatistického úradu, že mnohé hotely by bez rekreačných poukazov neprežili,“ povedal podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Opozícia návrh nepodporila

Opozícia pri hlasovaní návrh nepodporila. Podľa nej má cestovný ruch oveľa väčšie problémy.

„To, čo ‚gniavi‘ v dnešnej dobe cestovný ruch a turizmus na Slovensku, je vysoká cena práce, vysoké byrokratické zaťaženie, možno slabá propagácia konkrétnych regiónov a slabé fungovanie a nejakého brandingu. A to sú veci, na ktorých by sa malo pracovať,“ myslí si poslanec NR SR Martin Dubéci (Progresívne Slovensko).

„To je kampaň SNS, s ktorou to už skúšali. A skúšajú to znova, lebo nič iné nevedia vymyslieť. Ale normálne veci, ktoré fungujú a za ktorú sú tie rodiny vďačný, tak chcú rušiť,“ skonštatoval opozičný poslanec Július Jakab (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Zamestnávatelia zmenu vítajú, iní nie

Zamestnávatelia zmenu vítajú. Hovoria, že poukazy budú viac využívané a neprepadnú. Podľa iných však takto neprispejú k oddychu zamestnancov.

,,Ak zamestnanec preferuje dovolenku v zahraničí, môže umožniť rodičom čerpať svoj príspevok na rekreáciu, ktorý by inak osobne nevyužil. Využívanie rekreačných poukazov sa stalo stabilnou súčasťou slovenského cestovného ruchu aj počas pandemických období,“ uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

„Stráca sa nám pôvodný význam. Tým pádom zamestnanec zostane neoddýchnutý, ale rekreačný poukaz sa minie,“ myslí si generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Zákon má byť účinný od 1. januára budúceho roka. SNS avizuje počas leta prípravu ďalších zmien na podporu rekreačných zariadení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika