Na hlavný obsah

Rekreačné poukazy už nebudú len pre zamestnancov. Expert za tým vidí politiku namierenú na dôchodcov

Na benefit môžu podľa neho zamestnanci doplatiť.

Rekreačné poukazy už nebudú len pre zamestnancov. Expert za tým vidí politiku namierenú na dôchodcov
O zmene pri rekreačných poukazoch hovoril Matej Dobiš. Foto: RTVS, TASR/Erika Ďurčová

Rekreačný poukaz budú môcť zamestnanci preniesť aj na iných rodinných príslušníkov. Zmena, ktorú schválil v minulú stredu (12. 6.) parlament, začne platiť až budúci rok. Príspevok tak budú môcť využívať aj rodičia zamestnancov. Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš sa domnieva, že zmena môže byť politickým krokom.

Dobiš súhlasí, že sa novelou zákona vytráca pôvodný význam rekreačných poukazov, teda regenerácia zamestnanca.

„Zaváňa to kalkuláciou. Príde mi to skôr ako naklonenie misky váh k dôchodcom, ktorí to budú brať ako ďalší benefit z tejto vlády, ktorá myslí na túto kategóriu obyvateľov. Už predstavovanie návrhu bolo nešťastné, že sa skôr hovorilo o tom, že sú to ľudia, ktorí to potrebujú. Je to, samozrejme, na zváženie každého,“ uviedol Dobiš.

Pozrite si celý rozhovor z relácie RTVS Aktuálne :24 s výkonným riaditeľom Finančného kompasu Matejom Dobišom, ktorý hovoril o rekreačných poukazoch:

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu nevylúčil, že zamestnanci môžu na využitie rekreačného poukazu doplatiť. Myslí si, že zákon si mohli niektorí zamestnávatelia interpretovať po svojom.

„Môže sa stať, že budú niektorí zamestnanci ťahať ‚za kratší koniec‘, aj keď benefit nevyužili. Využiť ich mohli ich kolegovia a zamestnávateľovi vznikol náklad. Tým pádom sa to môže premietnuť na fungovaní tej danej spoločnosti. Malo by to byť ohraničené,“ podotkol Dobiš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika