Na hlavný obsah

Rezort financií má pripravené desiatky opatrení na konsolidáciu verejných financií, povedal minister

Hľadá sa prienik v koalícii.

Rezort financií má pripravené desiatky opatrení na konsolidáciu verejných financií, povedal minister
Minister financií Ladislav Kamenický. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo financií má pripravené desiatky opatrení na konsolidáciu verejných financií. Najťažšie je však nájsť na nich prienik v rámci vládnej koalície a kým takáto dohoda nevznikne, šéf rezortu Ladislav Kamenický (Smer-SD) o konkrétnych opatreniach nebude informovať.

Uviedol to v pondelok (24. 6.) na tlačovej konferencii. Potvrdil, že platí plán znížiť budúci rok deficit o jedno percento hrubého domáceho produktu (HDP).

To predstavuje sumu približne 1,4 miliardy eur. Doteraz už prebehli podľa Kamenického dve kolá koaličných rokovaní na túto tému a diskusie budú pokračovať ďalej.

„My potrebujeme dosiahnuť ten prienik. To je tá najťažšia vec. Nie je až taký veľký problém dať na kopu nejaké návrhy toho, čo chceme robiť. My máme desiatky takýchto návrhov, veľmi konkrétnych,“ priblížil minister.

Zdôraznil, že zodpovední pracovníci na ministerstve financií zatiaľ nemajú žiadnu dovolenku a pracujú naplno. „My chceme do tej letnej sezóny dosiahnuť aspoň nahrubo nejaké dohody,“ avizoval Kamenický s tým, že ideálne by bolo dosiahnuť dohodu na celom balíku za 1,4 miliardy eur.

Šetrenie vo verejnej správe

Súčasťou konsolidácie má byť aj šetrenie vo verejnej správe, ide však podľa neho len o doplnkové opatrenie, cez ktoré sa nedá nájsť celá potrebná suma.

Rezort financií k tomu pravdepodobne pristúpi tak, že skráti dohodnuté percento prostriedkov pre všetky ministerstvá a tie si to budú riešiť do vnútra rezortu individuálne.

„My chceme, aby prevádzkové náklady a mzdové náklady išli dole. Každý minister sa musí rozhodnúť, či bude znižovať počet zamestnancov, či nebude dávať toľko odmien, či bude na druhej strane viazať nejaké iné mzdové výdavky,“ vysvetlil Kamenický. Rovnako podľa neho môže konsolidácii pomôcť aj lepší výber daní.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie ministra financií Ladislava Kamenického:

Pomôcť by mohol akčný plán

Daňové fórum Slovenska navrhovalo, aby sa aj tento rok predstavil akčný plán boja proti daňovým podvodom. „Keď si spomenieme, tak aj minulosti sa predstavili dva takéto projekty a vždy priniesli viac peňazí do štátnej kasy,“ priblížila prezidentka Daňového fóra Slovenska Alica Orda Oravcová v Aktuálne :24.

Predstavitelia ministerstva financií podľa jej slov dodnes nepredstavili žiadne konkrétne opatrenia s výnimkou e-faktúry. „Navrhovali sme určité riešenia. Veľmi často sa napríklad stáva, že neziskové organizácie alebo občianske združenia podnikajú. Čiže sa treba zamerať na túto oblasť,“ vysvetlila.

Často sa podľa nej stáva aj to, že podnikatelia si nechávajú posielať peniaze na súkromné účty a tieto príjmy nezdaňujú. Štát tak prichádza o peniaze. „Je tam veľmi veľa otvorených vecí, ktoré by mohli byť predmetom samotného akčného plánu,“ dodala.

Čo sa týka už spomenutej e-faktúry, hodnotí pozitívne, že sa na Slovensku zavedie v širšom meradle. „Jej zavedením sa dosiahnu oveľa vyššie príjmy. Aj iné štáty ju zaviedli a vyššie príjmy dosiahli,“ skonštatovala.

Viac o tejto téme sa v Aktuálne :24 s Alicou Orda Oravcovou rozprávala redaktora Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika