Na hlavný obsah

Rezort obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov Ukrajine

Trestné oznámenie sa má týkať podozrenia zo spáchania sabotáže.

Rezort obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním migov Ukrajine
Na snímke stíhačka MIG-29. Foto: TASR/Branislav Račko

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera.

Štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher v piatok (21. 6.) potvrdil, že trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania sabotáže, zneužitia právomoci verejného činiteľa a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky.

„Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku,“ vyhlásil Melicher. Podanie trestného oznámenia bude podľa jeho slov sprevádzať právna argumentácia a nové právne fakty.

Melicher zopakoval, že žiadna oficiálna právna analýza, autorizujúca odovzdanie vojenskej techniky kabinetom v dočasnom poverení, neexistuje. Materiály prezentované exministrom Naďom nespĺňali podľa neho atribúty oficiálneho dokumentu, riadne zaevidovaného v agende ministerstva.

Otázka kompetencií

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Krok vyvolal v politických i právnických kruhoch diskusiu, či mal dočasne poverený kabinet na takéto rozhodnutie kompetenciu.

Exminister Naď sa vyjadril, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko