Na hlavný obsah

Koalícia chce bezdôvodne odvolať riaditeľa ďalšej štátnej inštitúcie, tvrdí opozícia. Poslanci už schválili zmenu zákona

Ministerka zdravotníctva to odmieta.

Koalícia chce bezdôvodne odvolať riaditeľa ďalšej štátnej inštitúcie, tvrdí opozícia. Poslanci už schválili zmenu zákona
Súčasný riaditeľ NIHO Michal Staňák (vľavo) a Tomáš Tesář. Foto: RTVS

Riaditeľa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) budú môcť odvolať bez udania dôvodu. Rozhodli o tom poslanci na základe pozmeňovacieho návrhu.

Opozícia to kritizuje a tvrdí, že koalícia si chce na post účelovo dosadiť svojho nominanta. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) to odmieta. Úrad rozhoduje o nákupe liekov v hodnote stoviek miliónov eur.

V zdravotníctve máme obmedzené množstvo peňazí. Napríklad, keď štát dá milión ročne na inovatívnu liečbu jedného človeka, suma môže teoreticky chýbať na zaplatenie 200 pobytov pacientov v hospici.

Zmenám pri riaditeľovi NIHO sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Jakub Horáček a redaktorka Veronika Čokinová:

NIHO posudzuje, či peniaze vynaložené na nový liek prinášajú dostatočnú hodnotu oproti súčasným spôsobom liečby. Inštitúciu od januára tohto roka vedie Michal Staňák.

„Prešiel výberovým konaním do funkcie, hodnotila ho komisia z deviatich členov, zástupcov tam malo MZ, MF, ZP, ÚDZS, medicínski odborníci pacienti. Všetci ho v zhode vyhodnotili ako človeka, ktorý má túto inštitúciu na najbližších päť rokov riadiť,“ uviedla expertka na zdravotníctvo a bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková.

Opozícia: Zákon koalícia mení účelovo

Opozícia tvrdí, že koalícia účelovo mení zákon tak, aby zbavila súčasného šéfa funkcie. Po novom bude možné odvolať riaditeľa bez udania dôvodu.

„Dokonca to vyzerá tak, že zákon je nemenný tak, aby sa tam mohol dostať konkrétny človek. Ak by si tento zákon písali samotne farmaceutické firmy alebo súkromne zdravotné poisťovne, tak by nevyzeral ten zákon inak,“ myslí si podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (Progresívne Slovensko).

S postom nového riaditeľa inštitútu sa skloňuje meno Tomáš Tesář, ktorý je v súčasnosti predsedom komisie pre liekovú politiku v súkromnej zdravotnej poisťovni UNION. Spojiť sa nám s ním nepodarilo.

„Vytvorila sa okolo toho nejaká bublina. Hneď našli človeka, ktorého označili, ak by to bol on, možno prebieham, nebude to zlý výber. Je to kapacita, má dobré meno, neurobí hanbu,“ pokračoval predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD).

Zmena požiadaviek na post

Vládna koalícia cez pozmeňovací návrh rozširuje aj možnosti, kto môže zastávať funkciu riaditeľa.

„Už sa nevyžaduje päťročná skúsenosť tomto obore – v hodnotení medicínskych technológií. Už to môže byť iba človek ktorý má prax v zdravotníctve, čím sa diapazón osôb rozširuje a je to v podstate politizácia,“ skonštatovala Jana Ježíková.

„Dopredu odmietam akékoľvek špekulácie o tom, že potenciálna výmena na čele tohto inštitútu by spôsobila, že by to bol človek nekompetentný alebo že by zasahoval do transparentnosti tohto inštitútu,“ dodala ministerka Dolinková. Zmeny začnú platiť od augusta tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko