Na hlavný obsah

R. Kaliňák priblížil detaily o stave premiéra tesne po atentáte: Prvá operácia rozhodla

Premiér stále nie je v stave, že by mohol normálne jesť.

R. Kaliňák priblížil detaily o stave premiéra tesne po atentáte: Prvá operácia rozhodla
Minister obrany Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavol Zachar

Hoci mal premiér Robert Fico (Smer-SD) po atentáte celkovo štyri strelné poranenia, jedno z nich mu spôsobilo vážne poranenia brušnej dutiny, tráviaceho traktu aj pohybového ústrojenstva. Guľka mala zasiahnuť panvu a bedrový kĺb.

Vo štvrtkovej (6. 6.) relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo to priblížil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Poranenia premiérovi spôsobil atentátnik Juraj Cintula na výjazdovom rokovaní v Handlovej 15. mája.

Rozhodujúca bola prvá operácia

Prvá operácia, ktorú premiér po atentáte absolvoval, bola podľa Kaliňáka najdlhšia, ale zároveň rozhodla o ďalšom vývoji Ficovho zdravotného stavu. „Prvé dni, keď sa bojovalo, aby sa dostal mimo ohrozenia života, to boli tie najťažšie chirurgické zákroky, ktoré naprávali všetky poranenia spôsobené atentátnikom,“ uviedol Kaliňák.

V súčasnosti je podľa neho premiér výrazne zoslabnutý a musí naberať energie. „Stále nie sme v štádiu, že by sa vedel normálne najesť,“ povedal.

Minister tiež vysvetlil, prečo ešte počas premiérovej hospitalizácie v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici dlho hovorili, že je v stabilizovanom, ale vážnom stave.

„Sú tri faktory, ktoré strelné poranenia ešte rozširujú. Prvým je kinetická sila, druhé sú popáleniny a tretia je tlaková vlna spôsobená guľkou. Každé z týchto zranení sa prejavuje v iný čas,“ vysvetlil. Dodal, že aj keď sa pacienta lekárom podarí stabilizovať, tieto faktory jeho zdravotný stav prirodzene zhoršujú.

Návrat po prázdninách

Premiér sa v stredajšom (5. 6.) videu, v ktorom sa verejnosti prihovoril prvýkrát od atentátu, vyjadril presvedčenie, že ak všetko pôjde optimálne, do práce by sa mohol postupne vrátiť na prelome júna a júla.

Jeho slová potvrdil aj minister Robert Kaliňák. „Sme vo fáze rehabilitácie. Premiér by sa rád postupne nasadzoval do pracovného procesu a na prelome júna a júla ho zrejme uvidíme na verejnosti,“ skonštatoval. Prvý Ficov nástup do práce odhadol na obdobie „po prázdninách“.

Na premiéra po výjazdovom rokovaní v Handlovej 15. mája niekoľkokrát vystrelil 71-ročný muž. Premiéra sa mu podarilo zasiahnuť štyrikrát. Fico podstúpil dve operácie a po viac ako dvoch týždňoch, ktoré strávil v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici sa od 30. mája nachádza v domácom liečení v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko