Na hlavný obsah

Rodičia škôlkarov by mohli ušetriť, samosprávy so zrušením poplatkov nesúhlasia

Tvrdia, že prídu o nemalé peniaze.

Rodičia škôlkarov by mohli ušetriť, samosprávy so zrušením poplatkov nesúhlasia
Ilustračná snímka dieťaťa v škôlke. Foto: RTVS

Rodičia škôlkarov by mohli od budúceho roka ušetriť. Ministerstvo chce zrušiť poplatok, ktorý mesačne platia materským školám. Mestá a obce, ktoré predškolské zariadenia spravujú, sú proti. Tvrdia, že prídu o nemalé peniaze.

Niekde doplácajú rodičia mesačne na dieťa 40 eur, inde je to 90 eur. V obci Rovinka platia 50 eur. Z týchto peňazí mestá a obce dofinancujú v materských školách náklady na mzdy učiteliek, kuchárok, ale tiež z nich kupujú rôzne učebné pomôcky.

„Tieto poplatky máme nastavené stále. Pravidelne sa podľa potrieb, ako nám rástli náklady, o nejakú sumu zvyšujú. S týmto poplatkom sme rátali aj do budúcnosti,“ priblížil starosta obce Rovinka Tomáš Káčer.

Poplatkom v materských školách sa v Správach :24 venoval redaktor RTVS Silvester Roštár:

Zmena financovania škôlok

Škôlky aktuálne financujú mestá a obce z podielových daní. Od januára 2025 by mali byť platené zo štátneho rozpočtu, čím prídu samosprávy o milióny eur. Škôlky by mali dostávať po novom peniaze podľa počtu žiakov. Presne tak fungujú základné a stredné školy. Aj preto chce rezort školstva povinný poplatok od rodičov zrušiť.

„Jeho úhrada sa ustanovuje len ako možnosť, za zákonom ustanovených podmienok, so zohľadnením životnej úrovne v príslušnom okrese, v ktorom má materská škola svoje sídlo,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Samosprávy vnímajú tento krok vlády ako diskriminačný. Pripravovaný zákon o zmenách vo financovaní materských škôlok odmietajú.

„Ako máme potom poskytovať seriózne kvalitné materiálne aj priestorové služby pre naše deti? Žiadame naďalej vyberať poplatky na celom území Slovenska vo všetkých mestách,“ reagoval prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Domácnosti zrušenie poplatku vítajú. ušetrí im mesačne desiatky eur. Zmeny v novele zákona o financovaní materských škôl je ešte možné pripomienkovať do štvrtka (13. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika