Na hlavný obsah

Rodičia by nemali dieťaťu splniť každé želanie: Viete, aké darčeky kupovať svojim deťom?

Rodičia sú ideálna cieľová skupina pre marketérov.

Rodičia by nemali dieťaťu splniť každé želanie: Viete, aké darčeky kupovať svojim deťom?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hovorí sa, že pre výrobcov a marketérov sú rodičia ideálna cieľová skupina, pretože svojim deťom by kúpili aj modré z neba. Práve preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo vlastne naše deti naozaj potrebujú a čo im urobí najväčšiu radosť. Viac o tejto téme sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

Väčšina detí presne vie, aký darček by ich potešil, a to nie len na Medzinárodný deň detí. Ak už sa rodičia rozhodnú kúpiť dieťaťu darček, mali by vnímať jeho túžby.

„Malo by to byť niečo, čo si to dieťa želá. Čiže nie niečo, čo skončí možno hneď po prvom raze v kúte detskej izby, ale niečo, čo si to dieťa užije. Možno nie edukačné hračky, kde rodič už dopredu má víziu, ako sa dieťa bude rozvíjať. Skutočne stačí nejaká maličkosť, ktorá ho poteší,“ uviedla psychologička Petra Arslan Šinková.

Psychologička však upozorňuje, že rodičia by nemali dieťaťu hneď splniť každé želanie. Je dobré, ak sa naučí, že nemôže mať všetko, čo chce a niektoré drahé veci sú mimo rodinného rozpočtu.

„Aj keď si deti často želajú rôzne veľmi hodnotné dary, je fajn, pokiaľ po niečom túžia, pokiaľ si na to šetria, pokiaľ nie je každé prianie dieťaťa pre rodiča objednávkou. Ale pokiaľ rodič sám vyhodnotí to, že aký je rozpočet rodiny, čo si môžu dovoliť a vysvetliť to primerane aj dieťaťu. Myslím si, že tá maličkosť poteší tiež, pokiaľ je to niečo, čo to dieťa má rado,“ vyhlásila Šinková.

Porovnávanie v kolektíve

Väčšie deti sa však už v kolektíve porovnávajú a pre dievča alebo chlapca z chudobnejšej rodiny môže byť traumatické, že dostáva iba skromné darčeky.

„Je dobre sa o tom s deťmi rozprávať, nie je dobré to bagatelizovať. Niekedy rodičia upokojujú dieťa tým, že mu povedia, že to nevadí. Dieťaťu to však aktuálne vadí. Už máme tie pocity a snažíme sa dieťaťu vysvetliť, že máme iný rozpočet ako možno rodičia jeho kamaráta. Skúsime spoločne vymyslieť niečo iné, čo si môžeme finančne dovoliť a čo naše dieťa poteší,“ zdôraznila psychologička.

Takým darom môže byť aj spoločný zážitok v podobe výletu, alebo športovej aktivity. Príjemný čas strávený s rodičmi je pre deti najcennejší.

„Deti majú naozaj tých darov celkom dosť, sme orientovaní skôr materiálne. Takže je fajn, pokiaľ myslíme aj na tie zážitky, ktoré zostanú v deťoch do dospelosti. Mali by byť samozrejme aj o tom, že si to dieťa naozaj užije,“ dodala Šinková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika