Na hlavný obsah

Rodina chcela pre chorého otca miesto v domove seniorov, nakoniec bolo všetko inak. Prípad rieši polícia

Rodina celé mesiace hľadala vhodné zariadenie.

Rodina chcela pre chorého otca miesto v domove seniorov, nakoniec bolo všetko inak. Prípad rieši polícia
Keďže stav pána Ondruša sa po čase zlepšil, rodina sa rozhodla zmluvu vypovedať. Foto: RTVS

Domovy seniorov sú na Slovensku väčšinou obsadené. Napriek tomu, že vznikajú nové, najmä súkromné, je ich stále nedostatok. Pri zháňaní vhodného zariadenia však treba byť opatrný.

Pánovi Ondrušovi z východného Slovenska sa zdravotný stav zhoršil v marci minulého roka. „Už nevládal chodiť, potom naraz zaľahol, bolo treba pri ňom 24-hodinovú opateru,“ opisuje manželka Janka Ondrušová.

Keďže situácia bola neúnosná, rodina celé mesiace hľadala vhodné zariadenie. „Tieto domovy sú všetky obsadené alebo je tam dlhá čakacia doba,“ priblížil syn Róbert Ondruš.

Reportáž o probléme s domovom pre seniorov pripravil do Správ RTVS redaktorka Andrea Lučanská:

Napokon na internete našli Slnečný domov v Starej Vode a keďže predsedníčka OZ na nich urobila dobrý dojem, podpísali zmluvu a čakali, kým nové zariadenie otvoria. „Pani bola dosť nedočkavá už vtedy a chcela peniaze hneď a ja som teda poslal peniaze z môjho účtu,“ opísal Róbert.

Ozvala sa polícia

Keďže stav pána Ondruša sa po čase zlepšil, rodina sa rozhodla zmluvu vypovedať. Ale 3150 eur, ktoré zaplatili, stále nevideli. „Asi v septembri ma kontaktovala polícia, že sú na pani podané trestné oznámenia v súvislosti so Slnečným domovom,“ priblížil Róbert.

„Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu,“ informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj predsedníčke OZ. Odpoveďou bola len informácia o zdravotnej indispozícii a neschopnosti reagovať na naše otázky: „Buďte taká dobrá, ja to potrebujem písomne po pošte a písomne vám odpoviem.“

Podľa starostu obce je o Slnečný domov, ktorý ešte nie je dokončený, stále záujem. „Budúci klienti, ich rodinní príslušníci sa telefonicky aj osobne pýtajú v akom stave je prevádzka, či je možný okamžitý nástup a podobne,“ informoval Ján Jarábek, starosta obce Stará Voda.

Nezávislý advokát preto odporúča nepodpisovať zmluvu a neplatiť zálohu skôr ako si zariadenie dôkladne preveríte.,

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko