Na hlavný obsah

Roky čakajú na riešenie kritickej situácie. Rezort oprášil starý projekt privádzača pre Rajeckú dolinu

Pôvodný ho zrušili pre vysokú cenu.

Roky čakajú na riešenie kritickej situácie. Rezort oprášil starý projekt privádzača pre Rajeckú dolinu
Rajecké Teplice. Foto: RTVS

Obce a mestá Rajeckej doliny už roky volajú po riešení kritickej dopravnej situácie. Najskôr mali sľúbený obchvat, potom diaľničný privádzač, ten sa však zdal drahý. Po niekoľko rokoch oprášili starý projekt privádzača a rozhodli sa ho zrealizovať.

Množstvo áut a každodenné kolóny smerom z Rajeckých Teplíc do Žiliny sú problémom nielen pre vodičov, ale aj miestnych obyvateľov. Cesta už kapacitne nezvláda intenzitu dopravy. Situáciu by mal po novom vyriešiť diaľničný privádzač v Lietavskej Lúčke. Projekt po rokoch prehodnotili.

Diaľničnému privádzaču v Rajeckej doline sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Martin Do:

,,Máme v pláne vyhlásiť verejné obstarávanie na stavbu privádzača. Plánujeme postaviť tento privádzač za 36 mesiacov a plánujeme ho postaviť v pôvodnom, dlhšom variante,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu dopravy Denisa Žiláková.

Rezort predpokladá náklady vo výške 50 miliónov eur. Podľa primátora Rajeckých Teplíc Ambróza Hájnika by privádzač regiónu priniesol viacero výhod.

,,Potenciál diaľničného privádzača je obrovský. Nielen vzhľadom na cyklistickú dopravu, nielen vzhľadom na pravidelné dopravné zápchy, ale aj vzhľadom na turistický ruch v našej doline. To si musíme povedať. Celkovo návštevníci nielen zo Slovenska,“ hovorí primátor.

,,Bez toho, aby sme zabezpečili kvalitný, bezpečný a dostupný región, nie je možné budovať cestovný ruch,“ povedal predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Peter Slyško.

Verejné obstarávanie plánuje ministerstvo dopravy vyhlásiť najneskôr do konca júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika