Na hlavný obsah

RTVS opúšťam v poslednej možnej chvíli. Keby odídem skôr, považujem to za osobné zlyhanie, povedal Ľuboš Machaj

Čomu sa bude venovať v budúcnosti, zatiaľ neprezradil.

Ľuboš Machaj predčasne končí vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS, hoci mandát mal do roku 2027. Poslanci Národnej rady SR schválili zákon o novom médiu a značka RTVS zaniká. Ako situáciu vníma prezradil v rozhovore v relácii Interview :24.

Otázka na úvod, opadli už emócie? 

Je to skôr únava. Mám veľa všelijakých povinností aj vo vnútri organizácie aj navonok. Emócia je taká, aká bola, trošku rozčarovanie. Všetci sme čakali, že to takto bude, ale možno nie takýmto štýlom a takýmto spôsobom. To je také smutné.

Čo ste cítili, keď sa objavili prvé náznaky, že vám takýmto spôsobom skrátia funkčné obdobie? Vo funkcii ste boli približne dva roky a ďalšie štyri boli pred vami.

Dalo sa to čakať. Naznačili to už prvé vyjadrenia, ktoré mal, ešte predtým ako vznikla nová koalícia, premiér Robert Fico, že mi pôjde po krku. Keď sme nepustili pána poslanca Ľuboša Blahu do vysielania Sobotných dialógov, tak sa začal prvý konflikt, ktorý sa postupne vyostroval.

Keď sa objavilo v programom vyhlásení novej vlády, že chcú nejakým spôsobom podporiť verejnoprávnosť RTVS a že tá podpora bude realizovaná tak, že ju rozdelia, tak som pochopil, že je to veľmi zložité. Našťastie vtedy naše racionálne argumenty spôsobili to, že od tohto spôsobu upustili.

Ale prišiel nový zákon. Nie je to až tak zlé, ako by bolo rozdelenie, ale tiež to nie je bohviečo. V pol roku takýmto zásadným spôsobom meniť fungovanie organizácie je naozaj neštandardné.

Ste človek, ktorý je dlhodobo vo verejnom priestore. Na isté veci ste zvyknutí, respektíve ich viete tolerovať, ale potom sú tu osobné invektívy, ktoré sa tiež vyskytli a boli dosť nechutné. Nemali ste niekedy pocit, že už stačilo a že sám odídem a nechám to tak, lebo je to vyčerpávajúce?

Priznám sa, že niekedy som nad tým uvažoval, hlavne po útokoch od pána podpredsedu vlády Tomáša Tarabu, keď povedal, že som bezdomovec a podobne. Ale považoval by som to za osobné zlyhanie, keby som takto opustil loď.

Hovorí sa, že kapitán opúšťa loď posledný. Neopúšťam ju síce posledný, ale opúšťam ju v poslednej možnej chvíli. Mal som mandát 89 poslancov, skoro ústavnú väčšinu. Nehlasovali za mňa vtedy len koaliční, ale aj opoziční poslanci. Bol to istý záväzok smerom k organizácii aj voči ľuďom. Nemohol som odísť skôr.

V akom stave RTVS zanechávate, respektíve v akom stave je teraz? 

Keď sa pozriem na tie dva roky, tak si myslím, že to boli veľmi turbulentné časy. Veľmi dobre si pamätáte, že nám, pomerne nečakane, zrušili koncesionárske poplatky koncom roka 2022. Potom zmenili spôsob financovania, takisto v pol roku, čo tiež nebolo úplne najšťastnejšie. Koncesie sa nám prestali vyberať na pol roka v minulom roku. Potom sme mali prípravu rozpočtu v nových podmienkach, to sme zrealizovali tesne pred koncom minulého roka.

Hovorím, že to boli také dva darčeky. Jeden bol vianočný, druhý bol mikulášsky. Vtedy nám znížili rozpočet o 50 miliónov eur, čo s nami tiež zamávalo. Myslím si, že to by zamávalo s každou organizáciou, ale vysporiadali sme sa s tým.

Napriek všetkým problémom sa mi podarilo zásadnejšie ovplyvniť situáciu v tých oblastiach, ktoré som si predsavzal, a to je spravodajstvo a online. Myslím si, že dnes je :24 rešpektovaným spravodajským médiom. Teším sa, že máme veľmi dobré odozvy od odborníkov aj novinárov. Dokonca mi povedali, že :24 v poslednom období naozaj zabezpečuje veľmi profesionálny pohľad na to, čo sa deje.

Keď som prišiel, tak to bola reprízová stanica s pár správami. Podarilo sa nám urobiť to, že pôvodného premiérového programu bolo naozaj ďaleko viac. Škoda, keby sme mali finančné zdroje, tak by to už bola naozaj taká stanica, ako by mala byť. Chodil som do českej :24. Samozrejme, to sa nedá porovnávať, tam robí 120 ľudí a tu je koľko? Tridsať? Je to zázrak, že sa to takto podarilo. Ďakujem všetkým, ktorí realizujú :24, že to takto je.

No a online. Keď som prišiel, bol úplne na okraji záujmu. Bola to platforma, ktorú takmer nevyužívali. Teraz nám online robí radosť. Každý mesiac nám stúpajú čísla sledovateľov a robia to ďaleko profesionálnejšie.

Tretia vec, ktorú som chcel, keď som sem nastupoval, bolo stabilizovať pracovný pomer ľudí, že im nejakým spôsobom budeme upravovať platy. To sa podarilo. Myslím si, že predtým asi nebolo štandardom, že by im každý rok alebo dokonca dvakrát za rok platy valorizovali. Alebo, že sa na tri roky podpísala kolektívna zmluva. To dokonca niektorí kritizovali. Bol to jeden z dôvodov, prečo sa rada obrátila proti mne. Hovorili, že to bolo zlé rozhodnutie.

Podľa mňa to bolo dobré rozhodnutie. Nakoniec sme mali spor o tom, či to bolo alebo nebolo porušenie zákona. Odovzdávam stabilnú firmu, môžem odísť s hrdo vztýčenou hlavou. Čo bude ďalej, to nechcem komentovať. To už záleží na tých, ktorí prídu.

Povedali ste, že nám chýbali nejaké peniaze, spomínali ste 50 miliónov eur. To znamená, že na niečom sme museli ušetriť. Môžete povedať, kde sme sa uskromnili?

Najprv sme dali na Radu, RTVS, ktorá schvaľuje programový koncept a rozpočet, návrh, že znížime počet programových služieb, že musíme vstúpiť do vysielania. Na tom sme sa nedohodli. Uznávam, že to bolo gesto. Vedeli sme, že to neprejde, ale chceli sme upozorniť, čo spôsobí tých mínus 50 miliónov eur.

Nakoniec sme zachovali všetky štyri programové služby. Šetrilo sa aj na programe, ale nie zásadne. Najväčšie šetrenie bolo na technike a investíciách. To je ten dlh, ktorý RTVS stále tlačí pred sebou.

Práve z tých 50 miliónov eur sme podstatnú časť chceli venovať na to, aby sa dobehol technologický a investičný dlh. Mňa to veľmi mrzí. Pousmial som sa nad tým, keď pán predseda SNS Andrej Danko povedal, že pozrite sa, ako to tu vyzerá, že vám to padá na hlavu. Keby nám tých 50 miliónov nechali, tak by sme aj tieto veci upravovali.

Čo čaká nového riaditeľa ako prvé? Čo bude musieť riešiť?

Rozpočet na budúci rok, ten bude najdôležitejší. Nový riaditeľ sa bude musieť vyrovnať s tým, ako nový zákon stanoví možnosti financovania. Hovorí sa o rôznych spôsoboch, napríklad o zvýšení reklamy. Myslím si, že je ilúzia, a že štvornásobné zvýšenie reklamy teraz rozpočtu nepomôže.

Argumenty sme poskytli aj predkladateľom zákona. Upozornili sme ich, že to, že teraz štvornásobne zvýšia reklamu, neznamená, že sa štvornásobne zvýši rozpočet. Reklamné agentúry to presne prepočítavajú, nie je to také ľahké.

Tiež ma veľmi hnevalo to, čo hovoril pán Danko o tom, že RTVS zarobila v roku 2023 z reklamy len šesť miliónov. To je absolútne klamstvo. Zarobili sme 18 miliónov a bol to najúspešnejší rok, čo sa týka výberov z reklamy za dlhé obdobie. Mrzí ma to, že na jednej strane tvrdia, že chcú hovoriť len fakty a pravdu, ale takmer všetko, čo odznelo, že nemáme pôvodnú tvorbu, že sme zadlžení, nebola pravda.

Máme na účte deväť miliónov eur, to znamená, že reči o tom, že sa zle hospodári, že tu boli zlí manažéri, to absolútne nie je pravda.

Určite bolo veľa vecí, ktoré ste mali ešte pred sebou a sú rozpracované. Aké projekty sú v takom štádiu, že nevieme, čo bude s nimi? Alebo, vzhľadom na to, že sa tu mení manažment, sa posunú a nestihnete ich podpísať?

Teraz som riešil napríklad to, že pripravujeme veľký seriál, podobný ako Čas nádeji, ktorý bol veľmi úspešný. Najväčšie a najdrahšie projekty sú projekty hranej tvorby. Povedal som však, že teraz nebudem vstupovať do koprodukčných záväzkov, nech už rozhodne nový manažment.

To, že nový generálny riaditeľ príde asi až v októbri, tak sa tieto projekty zdržia. Ide o viaceré veci, viaceré seriály a projekty, ale aj športové licencie. Napríklad neviem, ako sa bude realizovať kontrakt na nové majstrovstvá sveta v hokeji. To sú miliónové hodnoty. Štatutár nebude môcť podpísať takéto financovanie.

Keď ten zákon tento týždeň schválili, kontaktoval vás niekto z Národnej rady SR a vysvetlil vám, aké budú procesy? Máte nejaké informácie?

Nie nemám. Mrzí ma to. Hovoril som, že poďme o úlohe verejnoprávneho média diskutovať. Uznávam, vy máte politickú moc, tak rozhodnite, ale máte aj politickú zodpovednosť a o týchto zásadných veciach by sme mali diskutovať. Napríklad, keď som hovoril kolegom v EBU, napríklad z BBC, že nám zrušili koncesie z hodiny na hodinu a nikto s nami ani slovo neprehovoril, to bola tiež obrovská chyba.

Otvorila sa Pandorina skrinka. Až teraz sa ukázalo, čo duch, ktorý z tej skrinky vyletel, spôsobil. Verejná služba bude možno na večné veky negatívne ovplyvnená. Nekomunikovali so mnou. BBC povedalo, že ak by u nich bola takáto vec, tak by musela prebehnúť širokospektrálna odborná diskusia, čo to prinesie.

My sme urobili vo vysielaní veľkú diskusiu. Bol tu aj generálny riaditeľ EBU, pozývali sme aj ministerstvo kultúry. To nám odpísalo, musím povedať dosť arogantne, že oni budú rozhodovať s kým a kedy budú diskutovať, a že nás do toho nič nie je. Stále hovorím, že politici majú predstavu, že verejnoprávny priestor je ich, je to ich majetok, je to trhací kalendár a my im zavadziame. Chápem, že sú preto proti mne negatívne naladení. Vedia, že ja by som na žiadne politické hry a politické veci nepristúpil.

Keď hovoríme o politike, tak SNS vzala RTVS peniaze pretože oslobodila dôchodcov od platenia koncesionárskych poplatkov. Tie neboli nahradené. SaS tiež zrušila koncesie a napojila televíziu na štátny rozpočet. Ľudia sa často na sociálnych sieťach a aj nás redaktorov a moderátorov pýtajú, prečo ste sa neozvali. Má manažment nejakú šancu tieto veci ovplyvniť?

Výber koncesií sa znížil, ak sa nemýlim, v roku 2016, to ešte bol predchádzajúci manažment. Viem, že vtedy sa na to aj upozorňovalo. Chápem snahu oslobodiť niektoré sociálne skupiny od poplatkov, ale okamžite je tu krok B, že sa to nahrádza zo štátneho rozpočtu.

Vtedajší minister kultúry Marek Maďarič navrhoval, že sa zvýšia koncesie. On mal možno ako jediný veľmi jasný pohľad na to, ako majú fungovať verejnoprávne médiá. Vtedy tú diskusiu zastavili, neprebehla. Maďarič hovoril aj o tom, ako má byť volený generálny riaditeľ, aby došlo k odpolitizovaniu od parlamentu.

Diskusiu však zastavili a koncesie zo dňa na deň zrušili. Upozorňovali sme na to v diskusiách, ale nikto netušil, že štátny rozpočet sa podmieni zrušením koncesií. To som sa dozvedel až z médií. Tam sa nedalo vôbec nič robiť. Je pravda, že to bolo také na diskusiu, že my začneme kričať a štátny rozpočet nebude schválený? Možno sme to mohli urobiť, ale bola dohoda, že sa bude hľadať nové financovanie.

Otázka smerovala k tomu, že nás, ako inštitúcie, sa politici nepýtajú…

Nie, vôbec sa nás nepýtajú. Boli tu senátori z Čiech a hovorili sme o situácii, ktorá je u nás. Oni to pozorne sledujú, lebo cítia, že niečo podobné môže budúci rok nastať aj u nich. Chodia sem a zisťujú, ako to vlastne je. Sami hovorili, že o zvýšení koncesií sa tam diskutuje už rok.

Majú pripravený zákon, ktorý je podľa mňa jediný schodný. Koncesie sú pre mňa garantom občianskeho priestoru. Je to paradox, že koncesie zrušili práve tí, ktorí mali občiansky priestor hájiť, ale to je už politologická diskusia.

V Česku o tom naozaj už vyše roka diskutujú – ministerstvo financií aj ministerstvo kultúry. Teraz je pripravený zákon, ktorý zvýši koncesie asi o 20 percent. Koncesiami idú ďalej od politiky a my ideme opačne.

Veľa hovoríme o tom, že politici sa snažia zasahovať alebo ovplyvňovať minimálne spravodajstvo. Vy ste zachytili za tie dva roky nejaký výrazný politický tlak?

Mne osobne za tie dva roky nikto z politických elít ani z poslancov alebo dokonca ani z mojich priateľov nevolal s nejakou konkrétnou požiadavkou. Mali pripomienky napríklad ku kvalite niektorých vecí, diskutovali sme, čo je úplne legitímne. Ale že by niekto povedal, že takto to bude vyzerať, ako keď pán Danko povedal pánovi Hajkovi, že keby nebolo mňa, tak ty nebudeš moderovať O 5 minút 12, takéto sa nič nestalo. Asi vedia, že cezo mňa by nič také nikdy neprešlo.

Ako by ste charakterizovali svoje vzťahy s Radou RTVS? 

Boli napäté, a to je úplne prirodzené. Rada je dozorný orgán a tam nie je vždy súzvuk, ale boli konštruktívne. Zhoršili sa práve pri tom znížení rozpočtu a keď som hovoril, že keď bol nový zákon o mediálnych službách, tak Rada veľmi vehementne vystupovala proti niektorým paragrafom, ale teraz, keď prišlo k zásadným problémom, tak Rada sa ako keby stiahla a nový zákon nekomentovala tak, ako ho mohla komentovať.

Povedal som, že už nebudem chodiť na žiadne rokovanie Rady. Oni urobili uznesenie, že som porušil zákon tým, že som podpísal kolektívnu zmluvu, ktorá znamenala zvýšenie platu pre zamestnancov. Tam sme došli do zásadného rozporu. Považoval som to za veľmi neprijateľné.

Máte pocit, že Rada RTVS sa mala oveľa viac postaviť za RTVS ako za inštitúciu?

Mala viac upozorňovať na to, čo znamenajú niektoré úskalia, ktoré v tomto novom zákone sú.

Dokázala by to zvrátiť? Mala by vplyv?

Určite by mala vplyv a určite by mohla nejakým spôsobom upozorniť na to, že to nie je úplne kóšer. Viac na to upozorňovali vonkajšie organizácie, ako boli novinárske organizácie, zahraničné organizácie, napríklad EBU, ako naša Rada. Takže áno, posledného pol roka mohla rada vstupovať do tohto procesu výraznejšie. Ale chápem to. Myslím si, že to je tak, že končí aj funkčné obdobie Rady, a tak nechcela príliš do toho vstupovať, aby si niektorí obhájili svoje miesta aj v novej Rade STVR.

Poďme k vám osobne, čo idete robiť?

Oddychovať.

A potom?

To je otázka. Časť ľudí mi hovorila, tak teraz si sadneš a budeš mať konečne pokoj.Mne to však nedá, úplne hodiť flintu do žita. Prežil som médiách skoro celý život. Prešiel som všetkými periódami, ale je fakt, že by som nechcel úplne opustiť mediálny priestor.

Uvažujem nad tým, čo ďalej. Odozva v spoločnosti je veľmi veľká. Nikdy som nepredpokladal, že keď pôjdem do Košic, kde som sa bol lúčiť so zamestnancami, tak ma budú na ulici zastavovať ľudia a budú hovoriť, že držíme palce.  Samozrejme, mňa to teší.

Uvažujem nad tým a povedal som, že do dvoch týždňov by som si chcel aj v sebe uzrejmiť nejaký projekt a oznámiť, ako budem pokračovať ďalej.

Boli ste pri zrode Rádia Twist. Je tá atmosféra dnes porovnateľná?

Hovorí sa, že časy sa menia, ale niečo sa nemení. Twist vtedy vstúpil do iného mediálneho prostredia, vtedy ešte neboli žiadne súkromné médiá, okrem Fun rádia. Bolo to niečo úplne iné, teraz je to oveľa zložitejšie.

Ale ten základný pocit, že akoby Twist nahrádzal pokrivenú verejnoprávnosť, tak to je podobné. V roku 1998 boli voľby a Twist bol jedným zo signatárov politickej zmeny. Doteraz sa hovorí, že Markíza Sme a Twist boli tí, ktorí pomohli túto zmenu urobiť.

Teraz je to oveľa komplikovanejšie. Dezinformačná scéna je tu veľmi silná. Do istej miery jej umožnili, aby zachytila mediálny priestor, čo je obrovská chyba. Voľby v roku 2027 budú podľa mňa takisto rozhodujúce, ako boli tie v roku 1998. Médiá určite zohrajú dôležitú úlohu.

Na jednej strane je tu teraz politické ovplyvňovanie, ako je pri RTVS. A ovplyvňovanie ekonomické, ako je pri Markíze, sú tu tieto dva póly. Bolo by dobré urobiť niečo, aby bola garancia, že médium nie je ovplyvňované ani politikmi ani oligarchami.

Prečo a ako Rádio Twist nakoniec skončilo?

Twist zohral svoju historickú úlohu v období boja proti mečiarizmu. Potom nastúpilo Rádio Express, ktoré ekonomicky kryli zo zahraničných zdrojov. Európska banka pre obnovu a rozvoj dávala financie, začali ako prví profesionálne skúmať, ako ľudia vnímajú hudbu a čo od tej stanice očakávajú.

Twist na to nemal zdroje. Spravodajské rádio je najdrahšie, oveľa drahšie ako zábavné rádio. Twist na to začal doplácať, začal strácať dych a dostal sa do ekonomických problémov. S tým súvisí aj môj osobný bankrot. Vtedy sme riešili, že by sme chceli Twist nejakým spôsobom sanovať a garantovali sme to svojím súkromným majetkom.

Ja to nikdy ľutovať nebudem, aj keď mi niekto vyčíta, že čo je to za manažéra, ktorý toto urobil. Ja som na to hrdý.

Ste aj dlhoročný dramaturg. Nechýba vám tvorivá práca?

Chýba. Spolieham sa na to, že budem mať čas zmapovať to, čo som zažil, bolo by to zaujímavé. Možno budem mať čas trochu písať, naozaj mi to chýba. Predtým som písal päť strán denne, teraz som písal skôr všelijaké výkazy. Pre vnútro človeka je to úžasný zážitok a dúfam, že raz ešte takéto niečo napíšem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko