Na hlavný obsah

RTVS prinesie živý prenos z inaugurácie Petra Pellegriniho. Jeho súčasťou bude aj rozhovor s novozvoleným prezidentom

RTVS venuje inaugurácii celodenné vysielanie.

RTVS prinesie živý prenos z inaugurácie Petra Pellegriniho. Jeho súčasťou bude aj rozhovor s novozvoleným prezidentom
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini. Foto: RTVS/Jakub Kotian

Inauguráciu prezidenta Petra Pellegriniho prinesie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v priamom prenose televízneho aj rozhlasového vysielania v sobotu 15. júna.

Diváci môžu sledovať priebeh diania na Jednotke a RTVS :24, poslucháči v rozhlasovom vysielaní Rádio Slovensko. Okrem toho bude inaugurácia prezidenta SR rezonovať počas celého dňa vo vysielaní RTVS :24 a vo všetkých hodinových správach v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina a tiež Rádiu_FM.

Priamy prenos môžu diváci sledovať aj na facebookovej stránke spravodajského webu Správy RTVS.

Vysielanie spojené s inauguráciou začne na RTVS :24 už v prvom spravodajskom bloku o 7.00 hod. Mimoriadne štúdio s moderátorom Alfonzom Šuranom odštartuje o 9.00 hod. Jeho hosťami budú Pavol Demeš, bývalý poradca prezidenta Michala Kováča a Marek Trubač, bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča.

Rozprávať sa budú o tom, ako bude prebiehať slávnostná schôdza NR SR, aké sú ústavné právomoci prezidenta SR, aký je význam slávnostného Te Dea, ktoré je súčasťou programu. RTVS :24 predstaví aj proces odovzdania Prezidentského paláca a divákom ponúkne aj pohľad do interiéru Grasalkovičovho paláca.

Priamy prenos

Živé vysielanie inaugurácie začne súčasne na Jednotke a RTVS :24 o 10.45 hod. Moderátorka Barbora Bodáková v štúdiu privíta ústavného právnika Radoslava Procházku, odborníka na protokol Romana Rotha či hovorcu OS SR Štefana Zemanoviča. Divákom sa prihovorí z Mlynskej doliny.

Z externého štúdia na nábreží Dunaja sa prihlási moderátorka Janette Štefánková, ktorá priblíži dianie priamo spred bratislavskej Reduty, v ktorej sa uskutoční slávnostná schôdza NR SR.

Externé štúdio bude aj spred Prezidentského paláca, kde sa uskutoční rozlúčka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na mieste bude Barbora Šišoláková.

Mimoriadne štúdio bude pokračovať aj po skončení živého vysielania v predpokladanom čase 15.30 hod. Hosťami budú politologička Mária Kočnerová, sociologička Zuzanu Kusá, bezpečnostný analytik Radovan Bránik a dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici Branislav Kováčik.

Rozhlasové vysielanie

Aktuality z inaugurácie prinesú v hodinových správach aj Rádio Slovensko, Rádio, Regina a Rádio FM. Okrem toho redaktori RTVS v Rádiožurnále prinesú profil Petra Pellegriniho, pripomenú právomoci hlavy štátu a zhodnotia päťročný mandát končiacej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Mimoriadne štúdio s moderátorom Matejom Baránkom bude vysielať o 11.30 aj Rádio Slovensko, inauguráciu bude komentovať odborník na protokol a analytik.

O 11.45 odvysiela priamy prenos slávnostnej schôdze NR SR z budovy Slovenskej filharmónie. Z Reduty bude naživo po rozhlasových linkách sprievodcom inaugurácie Marián Kukelka, ktorý sprostredkuje dianie priamo z budovy Slovenskej filharmónie.

Z rozhlasového vysielania si poslucháči vypočujú zloženie sľubu nového prezidenta, vystúpenia najvyšších ústavných činiteľov, predsedu Ústavného súdu, či zástupcov parlamentných strán, vrátane prvého príhovoru inaugurovaného prezidenta Petra Pellegriniho.

Rozhovor s Petrom Pellegrinim

Rádio Slovensko a RTVS :24 prinesie krátko po inaugurácii (po 13.10) rozhovor s Petrom Pellegrinim. Rozprávať sa s ním bude moderátor Ľubomír Bajaník.

Rozhlasové spravodajstvo bude tiež informovať o Slávnostnej bohoslužbe slova Te Deum z Dómu sv. Martina, po nej budú redaktori rozhlasového spravodajstva sledovať aj prevzatie Prezidentského paláca prezidentom SR, ako aj pietne akty kladenia vencov prezidentom Petrom Pellegrinim pri pamätníku M. R. Štefánika a pri pamätníku Brána Slobody.

Poslucháči môžu o 18.00 hod očakávať v Rádiožurnále kompletný súhrn. Prvým krokom, zahraničným cestám a rozhodnutiam novej hlavy štátu v prezidentskom úrade sa bude Rádio Slovensko v diskusiách aktuálnej publicistiky Z Prvej ruky, K Veci a tiež v Sobotných dialógoch.

V nedeľu bude Peter Pellegrini hosťom relácie O 5 minút 12, ktorú odvysiela Jednotka, RTVS :24 a Rádio Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko